Volledig scherm
Liliane Bettencourt. © Reuters

Rijkste vrouw ter wereld overleden

Liliane Bettencourt is op 94-jarige leeftijd overleden. De erfgename van het cosmeticaconcern L'Oréal gold als de rijkste vrouw van de wereld. Haar vermogen werd door het Amerikaanse zakenblad Forbes geschat op 39,5 miljard dollar (32,7 miljard euro).

Liliane was enig kind van L'Oréal-oprichter Eugène Schueller. Ze stapte op haar vijftiende in het bedrijf en trouwde in 1950 met de rechtse Franse politicus André Bettencourt, die onder meerdere Franse presidenten hoge functies vervulde. 

Zeven jaar later, in 1957, erfde de vrouw het hele L'Oréal-imperium. Ze werd plotsklaps hoofdaandeelhouder en hielphet bedrijf vanop de eerste rij mee uit te bouwen. Dat lukte aardig. L'Oréal trok in 1963 naar de beurs, Bettencourt haalde de miljoenen binnen. 

Dementerend

In 2012 werd ze opgevolgd door haar kleinzoon en stapte ze uit de raad van bestuur. Sindsdien heeft ze zich teruggetrokken uit het openbare leven. 

Toch was Liliane Bettencourt een veel geziene gast op allerlei party's. Ze leidde een luxe bestaan en besteedde een deel van haar kapitaal aan diverse liefdadigheidsdoelen.

De laatste jaren dementeerde ze. Ze gaf miljoenen uit en werd onder curatele gesteld door haar familie. Haar dochter Françoise maakte het overlijden vandaag wereldkundig.

Nieuwe rijkste

De nieuwste rijkste vrouw ter wereld is nu waarschijnlijk Alice Walton (67), die ook meer dan 30 miljard dollar bezit. Zij is de enige dochter Sam Walton, de oprichter van de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart. Op twee staat nu Maria Fissolo, zij is de weduwe van Michele Ferrero, de Ferrero Group, het bedrijf van onder meer de bonbons. Haar schoonvader was ook de bedenker van de chocoladespread Nutella. 

Volledig scherm
© AFP