RIVM ‘alert op’ mysterieus Chinees virus: ‘mogelijk 1700 besmettingen’

Update/videoHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is ‘alert op’ een mysterieus Chinees virus. Brits onderzoek wijst uit dat mogelijk 1700 mensen zijn geïnfecteerd met het het zogenoemde corona-virus. Dat aantal staat in schril contrast met de melding van China dat bijna 50 mensen besmet zijn geraakt.

Tot nu toe zouden twee mensen zijn overleden aan het corona-virus sinds het in december de kop op stak in de stad Wuhan, in centraal-China. Vrijdag overleed het tweede slachtoffer, een 69-jarige man uit Wuhan nadat hij een longontsteking had gekregen en zijn organen het hadden opgegeven. ,,Ik sla nog geen alarm, daar is het nog te vroeg voor maar ik maak me meer zorgen dan een week geleden’’, zegt de Britse viroloog Neil Ferguson op basis van onderzoek van het MRC Centrum voor Analyse van Infectieziekten in Londen. 

Directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding Jaap van Dissel verklaart: ,,Er is nog veel onzeker: hoeveel besmettingen er precies zijn opgetreden, of iedereen wel ziek wordt na besmetting, of er overdracht is van mens op mens.’’ Volgens de RIVM’er, die ook hoogleraar infectieziekten is, is waakzaamheid geboden. ,,We zijn alert en houden de berichten goed in de gaten.’’ Op de vraag of we ons zorgen moeten maken, antwoordt de expert: ,,Er is teveel onzeker om de situatie goed te duiden. Dat geldt ook voor de risico’s.’’

Ook Singapore, Hongkong, Thailand, Japan, Maleisië, Indonesië, de Filipijnen en de Verenigde Staten zijn extra waakzaam. Zo worden sinds vrijdag op de Amerikaanse luchthavens van San Francisco, New York en Los Angeles alle passagiers van vluchten uit Wuhan gecontroleerd op mogelijke besmetting

Passagiers van een vlucht uit China lopen op de luchthaven Narita bij Tokio langs een scanner die lichaamstemperatuur  meet.  Een groeiend aantal landen controleert met dergelijke apparatuur mensen op een mogelijke besmetting met het mysterieuze corona-virus uit China dat inmiddels aan twee mensen het leven heeft gekost. (Foto Tomohiro Ohsumi/Getty Images)
Volledig scherm
Passagiers van een vlucht uit China lopen op de luchthaven Narita bij Tokio langs een scanner die lichaamstemperatuur meet. Een groeiend aantal landen controleert met dergelijke apparatuur mensen op een mogelijke besmetting met het mysterieuze corona-virus uit China dat inmiddels aan twee mensen het leven heeft gekost. (Foto Tomohiro Ohsumi/Getty Images) © Getty Images

Nederland

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans dat het virus in Nederland opduikt heel klein omdat er vanuit Wuhan geen directe vluchten naar ons land zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies naar de Chinese regio met Wuhan wel aangepast. ,,Vermijd contact met zieke mensen, pluivee- en vismarkten en – producten en was steeds goed uw handen’’, aldus het departement.

Quote

Als er vanuit Wuhan drie besmettin­gen zijn ‘geëxporteerd’ naar het buitenland dan moeten er meer mensen zijn geïnfecteerd dan wordt gemeld.

Neil Ferguson, Britse viroloog

1700

,,Dat er nu ook twee besmettingen uit Thailand en een uit Japan worden gemeld, is zeer verontrustend’’, zegt professor Ferguson tegenover de Britse nieuwszender BBC. ,,Als er vanuit Wuhan drie besmettingen zijn ‘geëxporteerd’ naar het buitenland dan moeten er meer mensen zijn geïnfecteerd dan wordt gemeld. Het is onmogelijk om achter het precieze aantal te komen maar op basis van rekenmodellen die rekening houden met het virus, de lokale bevolking en vluchtdata krijg je wel een beeld van de juiste omvang.’’ In het geval van het Corona-virus zou het daarom inmiddels volgens de berekeningen kunnen gaan om 1700 gevallen.

Volgens de Chinese overheid zijn er geen besmettingen bekend die zouden zijn overgebracht van mens tot mens. Het virus zou uitsluitend op mens zijn overgebracht door geïnfecteerde dieren op een vlees- en vismarkt in Wuhan. ,,Maar mensen moeten ernstig rekening houden met de mogelijkheid dat het virus wel degelijk van mens op mens overslaat. Op basis van onze kennis van corona-virussen lijkt het niet erg waarschijnlijk dat mensen alleen door dieren besmet zijn geraakt’’, voegt de Britse viroloog hieraan toe.

Verplegers begeleiden een patiënt bij binnenkomst in het ziekenhuis Jin Yintan in Wuhan. Volgens de Chinese overheid zouden er nu bijna 50 gevallen van besmetting zijn. (Foto Getty Images)
Volledig scherm
Verplegers begeleiden een patiënt bij binnenkomst in het ziekenhuis Jin Yintan in Wuhan. Volgens de Chinese overheid zouden er nu bijna 50 gevallen van besmetting zijn. (Foto Getty Images) © Getty Images

Sars

Onderzoek in laboratoria heeft uitgewezen dat het in Wuhan gaat om een corona-virus. Daar bestaan er een groot aantal van maar van slechts zes van die virussen is bekend dat mensen ermee besmet raken. Daar is nu een zevende bijgekomen die voorlopig de naam ‘2019-nCoV’ draagt. Een van de zes bekende virussen is het Sars-virus. Daarmee raakten na een uitbraak in 2002 in China 8098 mensen geïnfecteerd. 774 Van hen zijn eraan overleden. Analyse wijst nu uit dat de genetische code van het nieuwe corona-virus het meest lijkt op dat dodelijke Sars-virus. Deze ‘verwantschap’ doet volgens specialisten vermoeden dat er zich meer gevallen van besmetting zullen gaan voordoen.

Het straatbeeld in Wuhan vult zich met mensen met een masker voor de mond. Zij dragen het uit angst voor een mogelijke besmetting met het corona-virus. (Foto Getty Images)
Volledig scherm
Het straatbeeld in Wuhan vult zich met mensen met een masker voor de mond. Zij dragen het uit angst voor een mogelijke besmetting met het corona-virus. (Foto Getty Images) © Getty Images
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.