Rode Kruis opent giro 6868 voor zwaar getroffen Sulawesi

Het Rode Kruis opent giro 6868 voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Honderden inwoners zijn daardoor om het leven gekomen, maar de precieze omvang van de ramp is nog onduidelijk.

Het gaat volgens het Rode Kruis om een gebied waar meer dan 300.000 mensen wonen en amper communicatie mogelijk is. Medische teams zijn aan de slag en hulpgoederen zijn onderweg.

Lees door onder de foto

Volledig scherm
Indonesische mannen bekijken de lichamen van de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami, op zoek naar familieleden in Palu, in het midden van Sulawesi. Volgens officiële berichten zijn minstens 384 mensen daarbij omgekomen. © EPA

Drinkwater

,,Eerste prioriteit zijn de zoek- en reddingsoperaties, maar ook noodhulpgoederen zijn onderweg. Het gaat om dekzeilen, jerrycans, kleding en slaapmatten. Schoon drinkwater heeft grote prioriteit om te voorkomen dat na deze ramp een nieuwe ramp volgt door de uitbraak van ziektes'', aldus de hulporganisatie.

Sulawesi werd vrijdag getroffen door een reeks aardbevingen: de sterkste had kracht 7.4. Daarop volgde een krachtige tsunami.

Volledig scherm
Leden van een medisch team helpen patiënten buiten het ziekenhuis nadat de aardbeving en de tsunami Palu hebben geraakt. De aardbeving haalde verschillende gebouwen neer en mensen zochten hoger gelegen gebieden op vanwege de tsunami. © AFP
  1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.
  2. Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

    Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeen­schap de straat op

    Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.