Volledig scherm
Victor Negrescu. © Wikimedia Commons

Roemeens minister voor Europese Zaken neemt ontslag

De Roemeense minister voor Europese Zaken, Victor Negrescu, heeft ontslag genomen na een ruzie met zijn kabinetscollega's over de voorbereidingen van het EU-voorzitterschap van zijn land, dat op 1 januari begint.

De 33-jarige politicus van de regerende partij PSD (Sociaal Democraten) bevestigde vandaag dat hij gisteren zijn ontslag indiende. Negrescu zei dat hij zijn beweegredenen in eerste instantie intern wilde laten weten. 

‘Nalatigheid’

Verschillende ministers hebben tegen Roemeense media gezegd dat er tijdens een regeringsbijeenkomst gisteravond sprake is geweest van wederzijdse aantijgingen van nalatigheid bij de planning voor het EU-voorzitterschap.

Negrescu had een goede reputatie bij de Europese sociaal-democraten, in tegenstelling tot andere PSD-politici, die door critici ervan worden beschuldigd de strijd tegen corruptie te willen dwarsbomen.

Direct verantwoordelijk voor de betrekkingen met de EU, zijn naast de minister voor Europese Zaken, ook de minister voor EU-fondsen, Rovana Plumb, en de minister van Buitenlandse Zaken, Teodor Melescanu.

Negrescu poseerde donderdag nog glimlachend voor de fotocamera's tijdens zijn ontmoeting met Luca Jahier, de voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité  (EESC).