Volledig scherm
Florin Cioaba en zijn dochter Ana-Maria, op haar huwelijksdag, 27 september 2003, in Sibiu (Roemenië). © AFP

Roemeense 'Roma-koning' Cioaba overleden

Op 58-jarige leeftijd is zondag Florin Cioaba, de zelfbenoemde 'Koning van de Roma', in de Turkse badplaats Antalya overleden. De rijke Roemeen stierf aan een hartstilstand, meldde het Roemeense persbureau Mediafax.

Volledig scherm
Cioaba in 2004 © afp

Zowel vader als zoon Cioaba had nauwe banden met de verschillende Roemeense regeringen door de jaren heen. President Basescu liet kort voor Cioaba's dood een prominent arts afreizen naar het ziekbed van de 'Roma-koning'. Dit kwam hem op ruzie te staan met zijn grootste rivaal, premier Victor Ponta.

In 2003 veroorzaakte Cioaba opschudding door zijn toen minderjarige dochter tot een huwelijk te dwingen.

De 12 miljoen Roma behoren tot de grootste etnische minderheid in Europa. De bevolkingsgroep wordt gekenmerkt door grote armoede, werkloosheid en analfabetisme.

  1. Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Afgelopen donderdag heeft een tragische gebeurtenis plaatsgevonden in een school in de gemeente Rethel in de Franse Ardennen. Agathe, een vierjarig meisje, stierf plotseling tijdens de speeltijd. Volgens de hulpdiensten overleed ze aan een hartstilstand. Voor de ouders van het meisje is het een onbeschrijfelijk groot drama omdat ze vier jaar geleden hun zoontje Gabriel op een gelijkaardige manier verloren.