Volledig scherm
Asia Bibi © Photo News

Roep om hulp voor ter dood veroordeelde waterdrinker

Het gaat slecht met de Pakistaanse christen Aasiya Noreen, die in 2010 door Pakistan ter dood werd veroordeeld voor het drinken van water uit een beker die al was gebruikt door haar islamitische collega's. Haar gezondheid zou zo slecht zijn dat ze mogelijk haar executiedag niet haalt. De roep om ingrijpen wordt steeds groter, schrijft Fox News.

Volledig scherm
© anp

Noreen - beter bekend als Asia Bibi - is moeder van vijf kinderen. Onder het mom van afvalligheid en blasfemie werd in 2010 besloten dat de vrouw wordt opgehangen. Dat vonnis werd uitgesproken nadat haar collega's hadden geopenbaard dat ze de profeet Mohammed beledigde door te drinken uit de beker. Ze werd opgepakt, vastgezet en nu - vijf jaar later - kampt ze met verschillende gezondheidsproblemen.  Eerder schreef Global Dispatch al dat ze zo zwak is dat ze nauwelijks kan lopen.

Vuist
Haar vervolging is al meerdere malen uitgesteld. The British Pakistani Christian Association wil op het moment dat Bibi zes jaar vastzit opnieuw aandacht vragen voor haar lot door verklaringen te sturen en liedjes te maken over haar. Voorzitter Wilson Chowdry is van mening dat landen die nauwe banden hebben met Pakistan, zoals Groot-Brittanië en de VS, een vuist moeten maken.

Amerika, als grote investeerder in ontwikkelingshulp, zou druk op Pakistan moeten uitvoeren om gerechtigheid te behalen voor Bibi en anderen die lijden onder de blasfemiewetten. Zo stelde The Center for Research and Security Studies dat er al 247 gevallen van vervolging door godslastering zouden zijn sinds 1987.

The British Pakistani Christian Association en Amnesty International zijn een online petitie begonnen.

Volledig scherm
Dochters van Bibi © REUTERS
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”