Rome bedekt blote beelden voor Iran; Italianen boos

De Italiaanse politieke oppositie, kranten en publieke opinie vonden elkaar woensdag in hun verontwaardiging over het afdekken met dozen van naakte beelden in Rome vanwege het bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani. Beelden in het stadhuis en een museum waar Rohani kwam, werden decent afgedekt.

Volledig scherm
De paus begroet de Iraanse leider Rouhani. © AFP

De critici noemden de actie 'ridicuul' en 'een ontkenning van de eigen cultuur'. Achteraf blijkt dat minister van Cultuur Dario Franceschini noch premier Matteo Renzi van het besluit op de hoogte was.

Het verzoek de beelden af te dekken, was gedaan door de Iraanse ambassade en het kabinet van de premier had toegestemd zonder Renzi in dat besluit te kennen. Rohani noemde het bedekken van de beelden desgevraagd 'niet zo belangrijk' en dankte voor de gastvrijheid.

Miljardendeals
De eeuwenoude kunst zou zijn afgedekt uit respect voor de Iraanse cultuur en het geloof van de Iraanse president. De beelden gingen verborgen achter speciale constructies. Rohani ontmoette maandagavond de Italiaanse premier Matteo Renzi en bezocht de Capitolijnse Musea. Met het oog op zijn islamitisch geloof werd bij het avondeten ook geen wijn geschonken, meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

In Italië nemen ook mensen het op voor de kuise actie. Ze wijzen erop dat de Iraanse president orders ter waarde van 17 miljard euro in Italië achterlaat. Rohani nam een grote delegatie van ministers en mensen uit het bedrijfsleven mee. Iran moet na decennia van sancties veel zaken moderniseren, vervangen of opknappen. Het land zal contracten afsluiten met Italiaanse bedrijven, zoals de op olie- en gassector gerichte bouwfirma Saipem en staatsspoorbedrijf Ferrovie dello Stato Italiane.

Vrede
Bij het bezoek aan Franciscus riep de paus Iran op alles te doen om verspreiding van terrorisme in de regio tegen te gaan en vrede te verspreiden. In een verklaring die het Vaticaan na de ontmoeting uitgaf, sprak de kerk over de 'belangrijke rol' die Iran heeft bij het vinden van politieke oplossingen voor problemen in het Midden-Oosten.