Volledig scherm
© EPA

Rome: reddingsschip moet maar naar Nederland

Italië weigert een reddingsschip toe te laten. De bemanning van de Lifeline, die vaart onder de Nederlandse vlag, zou enkele honderden bootvluchtelingen hebben opgepikt bij Libië, tegen de wil van de Italiaanse kustwacht in. 

,,Goed, ga met die lading mensen maar naar Nederland, maak je tocht maar een beetje groter'', zegt de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini in een videoboodschap op Facebook. Hij voegde er aan toe: ,,deze nephulporganisatie zal niet meer op Italiaanse bodem komen.''

Het reddingsschip Lifeline, dat bootvluchtelingen oppikt in de Middellandse Zee, staat niet in het Nederlandse Kadaster geregistreerd. Dat laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten. Aan het schip wappert wel een Nederlandse vlag, waarmee de eigenaar doet alsof het schip in Nederland is geregistreerd.

Zeebrief

Volgens het ministerie staat Nederland er buiten. Om de Nederlandse 'nationaliteit' te krijgen, moet een schip worden aangemeld bij het Kadaster. Als dat is gebeurd, kan de eigenaar een zogeheten zeebrief aanvragen, waarmee het schip mag varen op internationale wateren, zoals de Middellandse Zee. Dan moet het schip zich ook houden aan Nederlandse wetten en heeft Nederland een verantwoordelijkheid als zogeheten vlaggenstaat.

De eigenaar, een Duitse hulporganisatie, zegt dat het wel degelijk in Nederland is aangemeld, maar dan als 'sportschip'. Het Watersportverbond, dat verantwoordelijk is voor de registratie van dit soort schepen, mag vanwege de privacy niet zeggen of de Lifeline daar is ingeschreven, laat een woordvoerster weten.

De migratie vanuit Afrika is dit weekeinde het onderwerp van een ingelaste Europese top in Brussel. Premier Mark Rutte woont die namens Nederland bij.

  1. Nieuw horrorincident in verpleeghuis waar comapatiënte zwanger raakte van verpleger

    Nieuw horrorinci­dent in verpleeg­huis waar comapatiën­te zwanger raakte van verpleger

    Een verzorgingstehuis in de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona) - waar vorig jaar een 29-jarige comapatiënte zwanger raakte na ongewenst contact met een verpleger - is opnieuw in opspraak geraakt door een horrorverhaal. De overheid dreigt de vergunning van de instelling in te trekken, omdat recent meermaals maden werden aantroffen onder het verband van een man met een stoma. ,,Een extreem zorgwekkend incident in de patiëntenzorg”, briest het ministerie van Volksgezondheid in Arizona.