Volledig scherm
De beroemde Barcacciafontein werd eerder dit jaar beschadigd door Feyenoordsupporters. © Dreamstime

Rome-rel vergeven na 'adoptie' fonteinen

Nederlanders golden eerder dit jaar nog als de ultieme cultuurbarbaren na de sloop van de Barcacciafontein in Rome door Feyenoordfans. Maar nu enkele verwaarloosde historische fonteinen in Rome een opknapbeurt krijgen met geld van Nederlandse particulieren lijkt alles vergeven en vergeten.

Volledig scherm
© reuters

De foto's die in februari de wereld rondgingen waren, om maar eens een flink understatement te gebruiken, niet de allerbeste Holland-promotie. Foto's van de net gerestaureerde Barcaccia-fontein die Feyenoord-vandalen na de wedstrijd tegen AS Roma dieptreurig achterlieten. Vervuild, vernield.

Ziedend waren ze in Rome in die dagen over 'de aanval' op het 17de eeuwse monument van grootmeester Bernini. Italiaanse kranten hadden het over 'barbaren' en 'Hollandse beesten'. Premier Matteo Renzi vroeg om excuses. En de Romeinse burgemeester Ignazio Marino twitterde dat zijn stad 'verwoest en gekwetst' was.

Quote

Het is gek om te zeggen maar we hebben nu warmere banden dan ooit

Angela Mannaerts, voorzitter Business Club

Inzamelingsacties
Maar inmiddels zijn de wonden weer geheeld, meldt de Nederlandse Angela Mannaerts (advocaat in Rome en voorzitter van de Business Club). Sterker nog, de hele affaire rond de fontein heeft de verstandhouding tussen stadhuis en de Nederlandse gemeenschap in de Italiaanse hoofdstad zelfs verbeterd. Mannaerts: ,,Het is gek om te zeggen maar we hebben, omdat we zo veel contact met elkaar hebben gehad, nu warmere banden dan ooit.''

Wat heel veel heeft uitgemaakt, is dat de Nederlanders in Rome het vandalisme in die tumultueuze dagen direct hebben veroordeeld, benadrukt ze. Dat ze zeiden zich te schamen en meteen aanboden geld in te zamelen om de schade te herstellen.

Geld kwam er van alle kanten. Mannaerts haalde met de vereniging Salviamo La Barcaccia (laten we La Barcaccia redden) zo'n 20.000 euro bij gelijkgestemden op. En een ander initiatief in Nederland, 'Wij zijn Romeinen', sleepte nog eens een kleine 7000 euro binnen.

Daar bovenop kwam het aanbod van het prestigieuze restauratiebouwbedrijf Koninklijke Woudenberg (bekend van de opknapbeurt van het Rijksmuseum) om kosteloos in Italië aan het werk te gaan. In totaal leverden inzamelingsacties bijna 30.000 euro op.

Quote

We willen laten zien dat Nederland wél heel veel om de stad en het cultureel erfgoed geeft

Marcella Mul, 'Wij zijn Romeinen'

Schade zelf al hersteld
Omdat Rome het herstel van de Barcaccia-fontein al zelf ter hand had genomen, boden de Nederlanders aan het geld op een andere manier in Rome te investeren. In overleg met het stadsbestuur hebben de Nederlanders inmiddels drie fonteinen geadopteerd. ,,Om te laten zien dat Nederland wél heel veel om de stad en het cultureel erfgoed geeft,'' zegt Marcella Mul van de inzamelingsactie Wij zijn Romeinen.

De Romeinse gemeente-ambtenaren begeleidden de Nederlanders achter 'Salviamo La Barcaccia' en de experts van Koninklijke Woudenberg in mei langs een hele boel fonteinen die extra aandacht nodig hebben. Rome telt 400 fonteinen en vele staan er niet sprankelend bij.

Quote

Het voelt goed om iets terug te doen

Louis Kamps, Koninklijke Woudenberg

Opknapbeurt
Inmiddels heeft 'Wij zijn Romeinen' officieel toegezegd de opknapbeurt van de zogeheten Fontana dei Libri (fontein van de boeken) te betalen. Mul: ,,Wij geven zelf ook een blad over Rome uit, dus we vonden dat van die boeken wel bij ons passen.'' En de club van Mannaerts en Koninklijke Woudenberg 'adopteren' twee andere fonteinen. 

De namen wilde directeur Louis Kamps van Koninklijke Woudenberg, die de plannen uitvoert, nog niet onthullen. Kamps hoopt dat alles dit najaar rond is. En dat hij eind dit jaar aan de slag kan. ,,Het voelt goed om iets terug te doen.'' 

Rechtszaak
Maandag staan 44 betrokken Feyenoord-hooligans in Rotterdam voor het eerst voor de rechter. Ze staan alleen terecht voor openlijk geweld. Rome kan de schade niet verhalen op de vandalen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement