Volledig scherm
Een duur horloge dat de Peruaanse bende tevergeefs probeerde te stelen van een Peruaanse zakenman voor de deur van diens woning in de wijk Miraflores. © Screenshot América TV

Roof van megaduur klokje Nederlander nekt lid Peruaanse ‘polshorlogebende’

VideoDankzij bewakingsbeelden heeft de politie in Peru de vermeende dader kunnen arresteren van de beroving van een Nederlandse toerist. Diens horloge van ruim 3.000 euro werd bij een supermarkt van zijn pols gerukt. De verdachte zou deel uitmaken van een bende gespecialiseerd in het stelen van dure horloges van toeristen.    

De beroving vond plaats in Miraflores, een toeristische wijk die geldt als een van de veiligste van de Peruaanse hoofdstad. De Venezolaanse Evens Miguel W. volgde zijn latere slachtoffer vanaf de uitgang van de supermarkt, zo was te zien op bewakingsbeelden van de winkel. Eenmaal op straat beroofde hij de Nederlander van diens dure horloge. Daarna ging W. ervandoor op een motor bestuurd door een medeplichtige, melden Peruaanse media.

Vuurwapen

Politiemensen zetten de achtervolging in en kregen de twee verdachten al snel in het vizier. W. richtte een vuurwapen op de agenten en wilde schieten maar het wapen weigerde. Hij gooide het wapen weg en maakte zich uit de voeten, zo was te zien op beelden van een bewakingscamera in de buurt. 

Dezelfde camera legde vast hoe de verdachte een uur later terugkwam om het vuurwapen op te halen en bij die gelegenheid werd gearresteerd door de politie. Die confronteerde W. met zijn slachtoffer, dat hem herkende als degene die zijn polshorloge had afgerukt. Desondanks ontkent W. de feiten. 

Tekst gaat verder onder de video.

Ecuador

Van het horloge van de Nederlander ontbreekt elk spoor. De politie vermoedt dat W.'s handlanger ermee verdween. Beide mannen behoren volgens de autoriteiten tot een bende gespecialiseerd in het stelen van dure horloges van toeristen en zakenlui. Die worden meestal op straat beroofd van hun klokjes. Daarbij gaat het er soms gewelddadig aan toe, blijkt wel uit camerabeelden van andere berovingen. 

De ‘polshorlogebende’ verkoopt de dure horloges op de zwarte markt in het buitenland, voornamelijk in buurland Ecuador. Daarna keren de dieven terug naar Peru om opnieuw hun slag te slaan, aldus de Peruaanse politie.     

Volledig scherm
Verdachte © Screenshot América TV
  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.