Rovers reden met kruiwagen gouden munt zo museum uit

videoDe verdachten van een onwaarschijnlijke goudroof staan terecht in Berlijn. De buit, een munt van 100 kilo, is waarschijnlijk omgesmolten.

Volledig scherm
© REUTERS

Verbijsterend eenvoudig was de goudroof uit het Bode-Museum in Berlijn. Misschien zelfs te saai voor een film, want de dieven reden de buit in een kruiwagen naar buiten en gingen ervandoor.

Toch zal 27 maart 2017 te boek staan als de dag van een van de spectaculairste museumroven in de recente Duitse geschiedenis. In de kruiwagen lag namelijk een 100 kilo wegende, gouden reuzenmunt met een waarde van 3,6 miljoen euro.

De vier verdachten achter de stuntroof verschenen gisteren voor de rechter in Berlijn. Ze waren al gemaskerd te zien op de beveiligingscamera's van het museum. Onbekenden zijn het niet. Volgens de aanklager behoren drie van de verdachten tot een beruchte Berlijnse familie criminelen met Libanese roots. Wissam R., Ahmed R. en Wayci R. gooiden het voor deze klus op een akkoordje met een beveiligingsagent, Dennis W. Hij zorgde voor de benodigde informatie om de goudroof mogelijk te maken. Over het spoor liepen de dieven naar het museum, via een raam op de tweede verdieping kwamen ze binnen en daar sloegen ze de 'kogelvrije' vitrine aan diggelen.

Reuzenmunt

De reuzenmunt is afkomstig uit een set van vijf munten en is bekend als de 'Big Maple Leaf', verwijzend naar het esdoornblad, het nationale symbool van Canada. De munt, 3 centimeter dik met een diameter van 53 centimeter, werd in 2007 geslagen door de Royal Canadian Mint.

Dat hij nog bestaat is onwaarschijnlijk. Volgens de Berlijnse goudsmid Max Korn is de megamunt vrijwel zeker omgesmolten. ,,Anders kun je niks met dat goud.'' Waarschijnlijk wordt het gesmolten goud gebruikt voor betalingen in het criminele circuit.

Het museum had de munt in bruikleen van een privé-eigenaar.

Volledig scherm
Gemaskerd arriveren de verdachten bij de rechtbank. © AP
  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op zijn eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.