Volledig scherm
Ruben Vanhees. © Privéfoto/HLN

Ruben ontvoerd tijdens tinderdate in Colombia: ‘Ze wilden mijn vingers één voor één afsnijden’

Een Belg beleefde vorige week zijn bangste dagen in Colombia. Ruben Vanhees (33) werd tijdens een tinderafspraakje ontvoerd, in een rioolbuis geduwd, bedreigd en kaalgeplukt. Uiteindelijk werd hij drie dagen lang vastgehouden voordat hij in zijn boxershort wist te ontsnappen. ,,Ik ben aan de dood ontsnapt.’’

Vanhees - geboren in Nederland, afkomstig uit Maaseik, en voor zijn werk tijdelijk woonachtig in het Colombiaanse Medellín - doet zijn verhaal vandaag in Het Belang van Limburg. Zijn afspraakje heette Thalia. De twee ontmoetten elkaar in Bello, een gemeente net ten noorden van Medellín. Het gesprek ging vlot en na een tijdje nodigde Thalia Ruben uit bij haar tante.

,,We zijn eerst naar mijn flat gereden om een gsm-oplader op te pikken en een paar biertjes uit de koelkast te halen. Thalia pakte ook een dekentje van mijn bed. Dan kon ik bij haar tante blijven slapen als het laat werd, zo legde ze uit. Colombianen nodigen graag en vaak mensen uit, dus ik stelde mij daar op dat moment geen vragen bij.”

Stroomstootwapen

Quote

Ik moest al mijn pincodes geven. Als zou blijken dat de codes niet correct waren, zouden ze mijn vingers er één voor één afsnijden

Ruben Vanhees

,,Op een bepaald moment stopte de chauffeur en sprongen er twee gewapende mannen in de wagen. Eentje had een mes vast, de ander een stroomstootwapen. Zowel ikzelf als de chauffeur en Thalia kregen verschillende elektrische schokken. Waarschijnlijk wilden ze zo laten lijken dat mijn date ook slachtoffer was, maar achteraf bleek dat ze in het complot zat.”

De gangsters reden een heel eind buiten de stad naar het bergdorpje San Félix. Daar duwden ze Ruben in een rioleringsbuis. ,,Daar moest ik blijven zitten terwijl Thalia terug naar mijn flat ging. Laptop, paspoort, portefeuille… Alles van waarde heeft ze meegenomen. Nadien moest ik in een hogerop gelegen gat in de grond kruipen. Daarna droegen ze me op om geld over te schrijven via mijn smartphone. Toen dat niet lukte moest ik al mijn pincodes geven. Als zou blijken dat de codes niet correct waren, zouden ze mijn vingers er één voor één afsnijden.”

Strop rond hals

Quote

Rond mijn nek hing een strop die naar mijn voeten liep. Als ik mijn benen probeerde strekken, wurgde ik mijzelf

Ruben Vanhees

Terwijl de daders het geld van Rubens bankrekening haalden, bracht hij ondergronds de nacht door. ,,Ik kreeg een pijpje waar ik aan moest trekken om te kalmeren. Basuco waarschijnlijk, een lokale drug op basis van coca-extract. Daarna hebben ze het gat van de put met mijn dekentje en takken dichtgemaakt. Ik heb er heel de nacht in foetushouding gelegen. Rond mijn nek hing een strop die naar mijn voeten liep. Als ik mijn benen probeerde strekken, wurgde ik mijzelf.”

Daarna werd de ongelukkige Belg naar een Colombiaans landhuis gebracht en eindigde zijn trip in een ‘love hotel’ in Bello. Toen hij om 7.00 uur ’s ochtends wakker werd, sliep de bewaker naast hem nog: de uitgelezen kans om te ontsnappen. ,,Ik ben in mijn boxershort de straat opgelopen om taxi’s tegen te houden, maar niemand stopte voor een halfnaakte, schreeuwende Belg. Daarna ben ik als een gek gaan lopen en uiteindelijk door bewakers van een lokaal bankkantoor opgevangen. Diezelfde dag nog ben ik naar het Belgische consulaat in Medellín gebracht om een tijdelijk paspoort aan te vragen. Het onderzoek loopt, maar volgens de politie is het duidelijk dat het om professionals gaat.”

,,Onlangs is hier nog een Turks-Canadese professor beroofd, gedrogeerd en uiteindelijk aan een overdosis gestorven. Daarom wil ik mijn verhaal delen. De overheid stimuleert het toerisme met de slogan Colombia, the only risk is wanting to stay, maar de realiteit vertelt helaas een ander verhaal.’’

Ambassade

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken bevestigt aan de Belgische krant dat Ruben afgelopen donderdag via de politie contact zocht met de Belgische ambassade in de hoofdstad Bogota. ,,We hebben een voorlopig paspoort afgeleverd waarmee hij terug naar België kan”, zegt woordvoerder Karl Lagatie. Het onderzoek is in handen van de Colombiaanse politie. ,,Onze mensen in Colombia hebben onze landgenoot zo goed mogelijk bijgestaan en ook contact opgenomen met zijn familie in Limburg.” Deze week keert Ruben terug naar huis. 

  1. Vrees voor dertien doden Nieuw-Zeeland, vermiste Nederlander (66) weer terecht

    Vrees voor dertien doden Nieuw-Zee­land, vermiste Nederlan­der (66) weer terecht

    Acht mensen worden nog vermist na de uitbarsting van de vulkaan op het Nieuw-Zeelandse eiland White Island. Van de 47 mensen die op het eiland waren, zijn vijf mensen om het leven gekomen en 31 in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politie bekendgemaakt. Van de vermisten wordt gevreesd dat ze niet meer in leven zijn. Een Nederlander die als vermist werd opgegeven is weer terecht, zo laat zijn broer aan deze nieuwssite weten.