Volledig scherm
Sporthal De Boogerd in Oud-Beijerland. © Google Streetview

Ruim 130 vrijwilligers helpen bij opvang vluchtelingen

Meer dan 130 vrijwilligers hebben zich al bij de gemeente Oud-Beijerland gemeld om te assisteren in De Boogerd, waar morgen 100 vluchtelingen voor maximaal vier weken worden opgevangen.

Quote

Zo'n aantal is werkelijk overweldi­gend

Johan van Buuren

Zo'n dertig vrijwilligers meldden zich gisteravond aan, tijdens een informatieavond in het gemeentehuis. ,,Zo'n aantal is werkelijk overweldigend,'' zegt ex-wethouder Johan van Buuren, die door de gemeente is aangesteld als coördinator voor de vrijwilligers. De wethouder zit sinds zijn afscheid deze zomer thuis. ,,Ik vond dat ik iets moest doen en heb mezelf toen snel aangeboden voor deze functie. Niets doen, kan ik in deze situatie niet over mijn hart verkrijgen,'' legt hij zijn besluit uit.

Ook het feit dat de vluchtelingen voor maximaal 4 weken naar Oud-Beijerland komen spreekt Van Buuren aan. ,,Daardoor is het mooi afgebakend. En als ik zie hoeveel mensen er vanavond allemaal mee willen denken, sterkt me dat nog meer in mijn besluit.''

Schoonhouden
De meeste vrijwilligers boden zich aan om te helpen met het schoonhouden van De Boogerd of te helpen met het vervoer naar de dagbesteding. Want ook daar kwamen gisteravond meerdere ideeën voor binnen. Maar dat wordt pas concreet, wanneer de vluchtelingen morgen in Oud-Beijerland arriveren.

Behalve de vele positieve geluiden lieten ook zo'n vijftien jongeren zich horen voor het gemeentehuis. Het Identitair Verzet, dat eerder ook al bij 's-Gravendeel protesteerde tegen de komst van het azc, ging met enkele bezoekers in discussie. De protesterende jongeren zijn tegen de opvang.