Ruim de helft minder drankrijders dankzij jarige 'Bob'
De Bob-campagne tegen rijden onder invloed heeft sinds 2001 geleid tot een ruime halvering van het aantal overtreders. Dat meldt minister van Infrastructuur Schultz van Haegen bij de vijftiende verjaardag van 'Bob'. Het begrip komt uit België en is geen afkorting maar een 'neutrale' naam.
Delen per e-mail
Had in 2002 vier procent van de gecontroleerde automobilisten teveel alcohol gedronken, in 2015 was dit volgens de minister nog maar 1,7 procent. Voor Schultz het bewijs dat de Bob-campagne 'zeer effectief' is. De sterke daling wordt volgens haar mede veroorzaakt door handhaving en educatie.
Nieuwe campagne
Ondanks de Bob-campagne rijden volgens de minister jaarlijks nog tussen de 90.000 en 125.000 zware alcoholovertreders over de Nederlandse wegen. Volgens de Stichting Wetenschapelijk Onderzoek Verkeersveiligheid zijn drankrijders in Nederland nog steeds verantwoordelijk voor zo'n 75 tot 140 verkeersdoden per jaar. Reden om het rijden onder invloed verder terug te dringen. De overheid lanceerde vandaag de campagne 'Ben je Bob, zeg het hardop!' Ze loopt tot half maart en wordt via radio, televisie, het internet en billboards langs de (snel)wegen onder de aandacht gebracht van het publiek.
Ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van 'Bob' is Veilig Verkeer Nederland een winactie gestart op Facebook onder de naam 'Bedankt Bob'. De verkeersveiligheidsorganisatie Teamalert gaat via vloggers op zoek naar de beste manier om je Bob te belonen.
Nederland nam de Bob-campagne over van België. Ze zag daar het levenslicht in 1995 op initiatief van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en de Arnoldusgroep van de Belgische Brouwersfederatie. Samen wilden ze hun steentje bijdragen aan de strijd van de overheid tegen het grote aantal verkeersdoden in België waarbij rijden onder invloed een belangrijke rol speelde.
Wilde verhalen
Over de naam 'Bob' doen veel wilde verhalen de ronde, constateert het BIVV. ,,Bij jullie in Nederland wordt beweerd dat het de afkorting is voor Bewust Onbeschonken Bestuurder maar dat klopt niet. Hier in België circuleert de urban legend dat Bob de mannelijke helft van het stripduo Bob et Bobette is, Suske en Wiske in het Frans. Bobette zou dan weer de vrouwelijke versie van alcoholvrije Bob zijn maar ook dat klopt niet want Bob is onzijdig en wordt zowel gebruikt voor mannelijke als vrouwelijke bestuurders die alcoholvrij rijden."
Geen negatieve bijklank
'Bob' werd volgens hem gekozen uit een lijst met namen die de communicatieafdeling van het BIVV en de vertegenwoordiging van brouwers opstelden tijdens een brainstormsessie. De opdracht was een korte, krachtige naam te bedenken die zowel in het Frans als Nederlands gebruikt kon worden en die gemakkelijk te onthouden zou zijn. ,,De naam mocht bovendien geen negatieve bijklank hebben. Bij 'Bob' kon niemand iets slechts bedenken en werd meteen gedacht aan populaire Bobs uit die tijd zoals Bob Dylann en Bob Geldof," zegt Willems terugblikkend. Wie op de proppen kwam met de naam Bob is volgens hem niet meer te achterhalen.
Populair
Alle wilde verhalen over de oorsprong van de naam ten spijt, is het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid blij dat het 'Bob' in België en Nederland hetzelfde betekent. ,,Zo komen bestuurders die met hun auto de grens oversteken niet voor verrassingen te staan." In België is de campagne volgens hem een begrip geworden. ,,Maar liefst 96 procent van de bevolking kent Bob, zo bleek uit de laatste enquête van een jaar of zes geleden."
Nederland lanceerde de Bob-campagne in 2001 onder de slogan 'Bob jij of Bob ik'. De vraag werd in korte tijd zo populair dat het begrip 'Bob' werd opgenomen in de Dikke Vandale.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Tientallen bekeuringen voor rijden onder invloed
De politie heeft afgelopen weekeinde 35 bekeuringen uitgedeeld in Rotterdam wegens rijden onder invloed. Dit gebeurde bij verkeerscontroles op de Vaanweg en bij de Maastunnel. -
CBS betaalde miljoenen om Meghan en Harry-interview te mogen uitzenden
Het interview van Oprah met prins Harry (36) en Meghan Markle (39) wordt vandaag uitgezonden op de Amerikaanse zender CBS. De zender heeft hiervoor alles uit de kast gehaald. Volgens The Wall Street Journal heeft het CBS miljoenen gekost om het interview te mogen uitzenden. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.
-
Sjiïtische ayatollah in gesprek met paus: ‘Iraakse christenen moeten in vrede kunnen leven’
De leider van de Rooms-Katholieke Kerk, paus Franciscus en de geestelijk leider van de sjiieten in Irak, de ayatollah Ali al-Sistani, hebben elkaar zaterdag in de sjiitische bedevaartsplaats Najaf gesproken. De 84-jarige paus is vrijdag onder strenge veiligheidsmaatregelen een vierdaags bezoek aan Irak begonnen en arriveerde in Najaf waar de zes jaar oudere ayatollah woont. -
22-jarige arrestant van steekpartij in Zweeds stadje verdacht van pogingen tot moord
De verdachte van de steekpartij in Zweden wordt verdacht van meerdere pogingen tot moord. Eerder werd gezegd dat er mogelijk sprake is van terrorisme, maar de aanklager meldt dat dit scenario momenteel niet wordt onderzocht. De verdachte is een 22-jarige man uit Afghanistan, melden Zweedse media. Hij zou in 2018 naar het Scandinavische land zijn verhuisd. De man verwondde woensdag zeven mensen in de stad Vetlanda. -
Update
Duitsland verlengt lockdown tot eind maart, stapsgewijs nieuwe versoepelingen
De lockdown in Duitsland wordt verlengd tot zeker 29 maart. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de ministers-presidenten van de zestien deelstaten woensdagavond afgesproken. Er komen vanaf maandag stapsgewijs nieuwe versoepelingen.