Volledig scherm
© afp

Rusland: 50 miljoen dollar voor gouden tip vliegramp

Rusland is ervan overtuigd dat de ramp met het passagierstoestel van Metrojet in Egypte een terroristische aanslag was. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van Russische media. Volgens de Russische geheime dienst FSB zijn tussen de wrakstukken in de Sinaï sporen van explosieven gevonden. Rusland looft intussen 50 miljoen dollar uit voor de gouden tip die leidt naar de terroristen, die de aanslag op hun geweten hebben.

Quote

Niet voor het eerst, wordt Rusland geconfron­teerd met barbaarse terroristi­sche misdaden

Russische president Vladimir Poetin

De Airbus A321 stortte op 31 oktober kort na vertrek uit de badplaats Sharm el-Sheikh neer in de Sinaï. Alle 224 mensen aan boord van het vliegtuig kwamen daarbij om het leven.

Rusland weet nu zeker dat het om een aanslag ging. ,,Men kan ondubbelzinnig zeggen dat het een terroristische daad was'', zei Alexander Bortnikov, hoofd van de FSB, tijdens een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin in het Kremlin.

Poetin sprak dinsdag van ,,een van de bloedigste misdaden'' tegen Rusland en verklaarde dat de verantwoordelijken worden opgespoord. ,,Niet voor het eerst, wordt Rusland geconfronteerd met barbaarse terroristische misdaden'', aldus de president.

Luchtaanvallen
Rusland voerde, net als Frankrijk, dinsdag luchtaanvallen uit op de Syrische stad Raqqa. Dat verklaarde een Franse regeringsfunctionaris. Volgens de functionaris laat dit zien dat Rusland steeds meer het gevaar van Islamitische Staat inziet. Raqqa is door IS uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat. Poetin kondigde de nieuwe bombardementen dinsdag aan nadat de informatie van de FSB naar buiten was gekomen.

Ook heeft Rusland inmiddels aangekondigd dat 50 miljoen dollar klaarligt voor de gouden tip die leidt naar de terroristen, die de aanslag op hun geweten hebben.

Aanslag IS
Na het neerstorten van de Airbus A321 eind oktober werd aanvankelijk gedacht aan een technisch mankement als oorzaak maar al vrij snel kwamen er berichten over een aanslag. Islamitische Staat eiste het neerstorten op. Groot-Brittannië verklaarde kort daarna dat vlak voor de start een bom aan boord was gebracht.

Een Egyptisch onderzoeksteam maakte vorig weekeinde bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen wezen op een explosie. Die explosie is voor 90 procent zeker veroorzaakt door een bom, was toen de verklaring.

Volledig scherm
Veiligheidspoortjes op het vliegveld van Sharm el-Sheikh in Egypte. © afp

Aanhoudingen
Functionarissen van de Egyptische veiligheidsdienst hebben dinsdag verklaard dat twee medewerkers van het vliegveld van Sharm el-Sheikh in verband worden gebracht met de bomaanslag op het passagierstoestel. De twee zouden terroristen hebben geholpen die een bom aan boord van het toestel brachten. Welke functie de twee hebben op het vliegveld is nog niet duidelijk.

,,Zeventien mensen worden vastgehouden, twee worden ervan verdacht degene te hebben geholpen die de bom op het vliegveld van Sharm el-Sheikh aan boord van het vliegtuig plaatste'', aldus een van de functionarissen.

Lees alles over de crash van het vliegtuig en de nasleep daarvan in ons dossier.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement