Rusland begonnen met vrijlating honderd walvissen

Rusland is begonnen met het vrijlaten van een groep van bijna honderd walvisachtigen die in het uiterste oosten van het land gevangen wordt gehouden in kleine kooien. Dat meldt de staatstelevisie. Internationaal was veel commotie ontstaan over de behandeling van de dieren bij de havenstad Nachodka. Russische media spraken van een ‘walvissengevangenis’.

De Russische vice-premier Aleksej Gordejev zegt dat de walvissen teruggaan naar waar zij zijn gevangen. Het project dat gefaseerd wordt uitgevoerd gaat zo’n vier maanden duren.

“We hebben het verstandige besluit genomen op aanbeveling van wetenschappers om de dieren terug te brengen naar hun natuurlijke habitat waar ze gevangen zijn”, zei de minister die sprak op de jaarlijkse vraag- en antwoordsessie van president Vladimir Poetin.

De benarde toestand van de tien gevangen orka’s en 87 witte dolfijnen die in een baai bij de haven van Nakhodka worden vastgehouden, leidde tot internationale verontwaardiging. Zo publiceerde actrice Pamela Anderson een open brief waarin ze president Poetin om hulp vroeg. Acteur Leonardo DiCaprio deelde op sociale media een petitie waarin werd opgeroepen de dieren vrij te laten.

Het was de bedoeling de dieren te verkopen, bijvoorbeeld aan dolfinaria en Chinese kopers.

Volledig scherm
De bijna honderd walvisachtigen die in Rusland worden vastgehouden komen vrij. © EPA