'Rusland bemoeit zich actief met Franse verkiezingen'

videoRusland bemoeit zich actief met de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk. Dat stelt Richard Burr, hoofd van de Amerikaanse Senaatscommissie die over de inlichtingendiensten gaat, tegenover de zender France24.

Volledig scherm
© AFP

Burr onderzoekt de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen. Hoe Rusland zich precies met de Franse verkiezingen bemoeit, wil de Amerikaan niet in detail vertellen.

,,Het gaat om verborgen, maar ook openlijke pogingen om invloed uit te oefenen op Europese verkiezingen, zoals die in Duitsland en Frankrijk, en eerder in Montenegro en Nederland'', zegt Burr. ,,Het is onze verantwoordelijkheid om de rest van de wereld op de hoogte te brengen van wat er gaande is. Het gaat nu zelfs om mogelijke karaktermoord van verkiesbare kandidaten.''

Karaktermoord

Tijdens de Franse verkiezingscampagne is tot op heden vooral 'karaktermoord' geprobeerd te plegen op de rechtse kandidaat François Fillon. Zijn campagne is onder druk komen te staan nadat uit gelekte documenten bleek dat hij zijn vrouw en twee van zijn kinderen zou hebben laten betalen door het parlement voor fictieve banen.

Toch heeft Fillon in de meest recente peilingen een lichte voorsprong op de rechts-nationalistische kandidaat Marine Le Pen van het Front National. Zij werd vorige week ontvangen door de Russische president Vladimir Poetin in het Kremlin.