Russische militaire helikopters boven de wolkenkrabbers van Moskou met links het gebouw van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de parade ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de overwinning op het nazi-regime, gisteren.
Volledig scherm
Russische militaire helikopters boven de wolkenkrabbers van Moskou met links het gebouw van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de parade ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de overwinning op het nazi-regime, gisteren. © AP

Rusland beschuldigt VS van negeren rol Sovjet-Unie in WOII

Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan de rol van de Sovjet-Unie bij het verslaan van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog te negeren. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt een "serieus gesprek" met de VS te willen voeren hierover.

Moskou verwijst naar een Facebookbericht van het Witte Huis van 8 mei waarin staat dat de VS en het Verenigd Koninkrijk de nazi's versloegen op die datum in 1945. Het Rode Leger en de Sovjet-Unie worden niet genoemd. Canada, dat grote delen van West-Europa waaronder Nederland heroverde, wordt ook niet genoemd door het Witte Huis.

"Wij zijn enorm verontwaardigd door de poging om de bijdrage van ons land te vergeten", staat in de verklaring van het Russische ministerie. "De Amerikanen hebben het lef niet om een eerbetoon te leveren aan de ontegenzeggelijke bijdrage en het grote aantal slachtoffers van het Rode Leger.”

"De VS zouden er goed aan doen om het verloop van de Tweede Wereldoorlog niet het zoveelste conflict tussen beide landen te maken", aldus het Russische ministerie. Rusland vindt dat ook Oekraïne, Polen en West-Europese landen de rol van de Sovjet-Unie marginaliseren.

Zeker 27 miljoen mensen uit de Sovjet-Unie kwamen om tijdens de oorlog. Het Rode Leger heeft de nazi's verslagen in Rusland en stoomde daarna op tot vlakbij Berlijn, waarna de Duitsers op 8 mei 1945 de capitulatie ondertekenden.

Bekijk hier onze meest bekeken video's:

  1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’