Volledig scherm
De zussen werden door hun vader vernederd en mishandeld. © Privéfoto's

Rusland boos: zusjes wacht de cel na doden terreurvader

Drie Russische zussen dreigen lang in de gevangenis te belanden, omdat zij hun vader doodden, terwijl hij hen jarenlang terroriseerde. De zaak wakkert de woede aan in Rusland over toenemend geweld tegen vrouwen.

Een jaar geleden konden Krestina, Angelina en Maria Khachaturyan (respectievelijk 18, 19 en 20 jaar oud) het schrikbewind van hun 57-jarige vader niet langer aan. Toen hij even een dutje deed, brachten ze hem om met een hamer en staken hem 36 keer met een mes. Er ontstond nog een worsteling, maar Michaïl Khachaturyan overleed binnen enkele minuten.

De vrouwen werden aangeklaagd. Dat hun vader zijn kinderen jarenlang terroriseerde, laat het Openbaar Ministerie echter buiten beschouwing. De man beledigde, vernederde en bedreigde zijn dochters en 'onderwierp hen aan psychische en seksuele mishandeling', aldus Russische media, die zich baseren op een onderzoek van een staatscommissie.

Onlangs moesten de zussen voorkomen en de Russische aanklager eist mogelijk maximaal twintig jaar gevangenisstraf. De aanklager erkende weliswaar het wangedrag van het slachtoffer, maar vond dat zijn dochters naar de politie hadden moeten gaan. Volgens de zussen zou dat de terreur van hun vader alleen maar hebben verergerd.

Demonstratie

Moskovieten wilden direct de straat op om met een demonstratie hun woede te uiten over de strafeis. Maar de autoriteiten weigerden een vergunning af te geven. De betogers konden wel in een buitenwijk hun ongenoegen uiten, maar kozen voor eenmansprotesten buiten de muren van het Kremlin. Daarvoor is geen toestemming vooraf nodig. De organisator van het protest, Darja Serenko, wil echter meer. ,,We stellen mensen voor buiten hun eigen flatgebouwen eenmansdemonstraties te houden. Omdat huiselijk geweld in al die gebouwen plaatsvindt. Zo zullen de daders voelen, dat ze niet straffeloos kunnen handelen.''

De zaak van de zussen Khachaturyan staat niet op zich. Rusland kampt met een endemische agressie binnen gezinnen, waarvan vooral vrouwen en kinderen het slachtoffer zijn. Volgens onderzoek van de Verenigde Naties overlijden jaarlijks zo'n 14.000 vrouwen aan huiselijk geweld. In de periode 2016 tot 2018 werd 80 procent van alle moordzaken tegen vrouwen gelinkt aan huiselijk geweld, volgens de Russische juridische site Mediazona.

Het geweld tegen vrouwen verder toegenomen, nadat de Doema, het Russische lagerhuis, in 2017 een wetswijziging had aangenomen, waardoor huiselijk geweld onder voorwaarden niet langer in het wetboek van strafrecht staat. Als een man voor het eerst over de schreef gaat en hij geen botten breekt, ziet de rechter het als een 'overtreding'. Dat leidt hooguit tot een boete van omgerekend maximaal 400 euro, tijdelijke hechtenis tot maximaal vijftien dagen of een werkstraf.

Sinds de wetswijziging is volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) het aantal gevallen van huiselijk geweld drastisch gestegen.

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.