Volledig scherm
Het Russische consulaat in Londen. © Epa

Rusland: Engeland heeft gekozen voor de confrontatie

UpdateRusland noemt het uitzetten van 23 Russische diplomaten door Engeland en een boycot van het WK Voetbal door Britse bobo's een grote provocatie. 'Hiermee heeft het Verenigd Koninkrijk gekozen voor de confrontatie', meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. 

Volledig scherm
De Engelse autoriteiten doen nog steeds onderzoek na de gifaanval op de Russische ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter. © Getty Images

Het ministerie noemde de Engelse aankondiging verder 'wreed' en 'vijandig'. Hoewel er geen directe tegenmaatregelen werden aangekondigd, meldde de verklaring wel dat een Russisch antwoord niet lang op zich zal laten wachten. Iets later in de middag bevestigde een woordvoerder van het ministerie dat de lijst met namen van de 23 diplomaten die Engeland worden uitgezet was ontvangen.

De harde woorden zijn in lijn met de andere reacties uit het land van president Vladimir Poetin. 'Onaanvaardbaar', 'onterecht' en 'kortzichtig' is er te horen vanuit Rusland. De ambassade van het land in Londen stelt dat de huidige leiding in Groot-Brittannië verantwoordelijk is voor de verslechtering van de Brits-Russische betrekkingen en de voorzitter van het Russische parlement roep de regering op tot het nemen van stevige vergeldingsmaatregelen tegen Engeland.

Voorzitter Valentina Matviyenko werd geciteerd door het Russische persbureau Tass. ,,Zonder bewijs te presenteren stellen de Britten dat Rusland schuldig is. Dit is ongehoord. Ik denk dat dit in de internationale betrekkingen nog nooit eerder is gebeurd. Rusland moet daarom snel en stevig reageren.''

May

De Britse premier Theresa May maakte eerder vandaag in het Engelse parlement bekend dat de Russische diplomaten moeten vertrekken ,,tegen de achtergrond van de agressie van de Russische staat.'' Volgens May is Rusland schuldig aan een moordaanslag met een chemisch gifgas in Salisbury op een voormalige Russische dubbelspion, Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Engeland verbrak ook alle contacten met Rusland op het hogere diplomatieke niveau en riep de internationale gemeenschap op stelling te nemen tegen de Russen. 

De chemische substantie stamt uit de Sovjet-Unie. Het Kremlin ontkent betrokkenheid bij de aanslag en heeft beklemtoond dat Rusland geen enkel belang heeft bij deze merkwaardige aanslag. Het land liet het ultimatum dat Engeland had gesteld om met een nadere uitleg te komen afgelopen nacht verstrijken. Een Russische verklaring kwam er niet.

Wel had (de beheerder van het twitteraccount van) de Russische ambassade in Londen vandaag tijd voor een onderkoeld grapje richting de Britten via Twitter. 'De temperatuur van de relatie tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk daalt naar -23 (het aantal diplomaten dat wordt uitgezet, red.), maar wij zijn niet bang voor het koude weer', zo klonk het. 

WK Voetbal

Quote

We zitten er niet mee dat er geen ministers komen naar het WK, dat is hun probleem. Als het Engelse team maar komt

Nikita Simonjan, vicevoorzitter van de Russische voetbalbond

Een uitzondering op de stevige reacties vanuit Rusland is die van de voetbalbond van het land dat deze zomer het WK organiseert. Engeland heeft besloten geen ministers en leden van het koninklijk huis naar het toernooi te sturen. ,,Daar zitten we niet mee, dat is hun probleem'', reageerde vicevoorzitter Nikita Simonjan van de Russische voetbalbond laconiek via persbureau Interfax. ,,Waar het om gaat is dat het Engelse team komt en dat gebeurt zeker, want het WK is maar eens in de vier jaar'', aldus Simonjan.

De Britse voetbalbond FA liet al doorschemeren dat Engeland volgens plan aanwezig is op het WK.

Premier May liet verder weten dat de regering de veiligheid van de Engelse voetbalsupporters die naar Rusland willen nog eens goed onder de loep zal nemen. Naar verwachting reizen 20.000 tot 30.000 Engelse fans af naar het WK, dat in juni begint.

Amerika: 'Rusland verantwoordelijk'

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zei later vandaag bij een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad dat Amerika gelooft dat Rusland verantwoordelijk is voor de gifaanval op Skripal. Ze stelde dat de Veiligheidsraad actie moet ondernemen tegen de 'misdaad' van de Russen en dat Rusland volledig moet meewerken met het Britse onderzoek.