Volledig scherm
© AFP

Rusland gebruikt veto tegen VN-voorstel om Syrische gifgasaanval te onderzoeken

Rusland heeft voor de achtste keer gebruik gemaakt van zijn vetorecht om een resolutie van de VN-Veiligheidsraad ten aanzien van Syrië en president Bashar al-Assad te blokkeren. 

Vandaag betrof het een scherpe veroordeling van de dodelijke gifgasaanval in de provincie Idlib en uitoefening van druk op de Syrische regering om internationale deskundigen toe te laten voor onderzoek.

China, dat tot dusver zes keer de kant koos van Assad, onthield zich ditmaal van stemming, evenals Ethiopië en Kazachstan. Tien landen gingen akkoord met de tekst, die was opgesteld door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk. Bolivia sloot zich aan bij Rusland en stemde tegen.

Aanval

Bij de gifgasaanval in Khan Shaykhun zijn vorige week meer van zeventig doden gevallen en talloze gewonden. De slachtoffers zouden zijn getroffen door een aanval met het zenuwgas sarin. De Verenigde Staten voerden naar aanleiding van de aanval een raketbeschieting uit op doelen van de Syrische krijgsmacht. De Russische president Poetin zei vandaag dat dit de verhouding tussen de Rusland en de Verenigde Staten heeft geschaad.