Volledig scherm
© reuters

Rusland hekelt onderzoek naar vliegramp MH17

Rusland heeft zich beklaagd over een gebrek aan interesse in het onderzoek naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne. Volgens minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken probeert Rusland nog als enige 'aandacht te vragen voor dit ernstige probleem'.

Volledig scherm
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. © afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© AFP

Na alle beschuldigingen aan het adres van Rusland en de pro-Russische separatisten in Oekraïne 'doet niemand zijn mond meer open', aldus Lavrov. Volgens hem is het onderzoek ook niet transparant. Lavrov hekelt het gebrek aan openheid bij de vraag waarom onder meer de opnames van zwarte dozen nog niet zijn vrijgegeven, meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

Separatistenleider Andrej Poergin liet vandaag weten dat de wrakstukken nog steeds op de rampplek liggen. 'Niemand verzamelt ze. Blijkbaar heeft niemand ze meer nodig', liet hij weten aan het Russische persbureau Interfax.

Gevechten
Het Russische beklag komt op een dag van gevechten in Oost-Oekraine. Oekraïense grenswachten zijn vandaag in gevecht geraakt met een colonne gepantserde voertuigen van de rebellen op 10 kilometer van de grens met Rusland. De gevechten vinden plaats enkele kilometers ten noordoosten van de plaats Novoazovsk, aan de Zee van Azov. Dat meldde het Oekraïense leger.

Volgens een woordvoerder is het 'een poging van het Russische leger in de vermomming van rebellen', om een nieuw front te openen in het zuiden van de regio Donetsk in Oost-Oekraïne. De voertuigen zouden proberen in de richting van de stad Marioepol te rijden. De gevechten concentreerden zich de afgelopen tijd vooral rondom de steden Loehansk en Donetsk.

'Gepantserde voertuigen vanuit Rusland'
Volgens leider Semen Sementsjenko van de Oekraïense Azov-militie in het gebied zijn de gepantserde voertuigen vanuit Rusland Oekraïne binnengedrongen. Een inwoonster van Novoazovsk meldde aan persbureau Reuters dat de aanvallers het dorp Markine hebben ingenomen. Sommige tanks zouden het embleem hebben van een separatistengroep die zich het Orthodoxe Bevrijdingsleger noemt.

Lavrov zei dat hij niet van de mogelijke inval vanuit Rusland had gehoord en dat er veel valse informatie wordt verspreid door Oekraïne.

MH17
Vlucht MH17 stortte op 17 juli 2014 neer in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om. 196 van hen hadden de Nederlandse nationaliteit. In het gebied is een pro-Russische opstand gaande. De gevechten en onveilige situatie bemoeilijken het onderzoek naar de vliegramp.  

Eerder werd de repatriëringsmissie afgebroken. Hervatting van de missie kan volgens premier Mark Rutte pas gebeuren als de situatie op de rampplek voldoende stabiel is om er langere tijd te kunnen werken.

Beweringen dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten met een door Rusland aan de pro-Russische separatisten geleverde raket, zijn door Rusland steeds tegengesproken.

Lees alles over vlucht MH17 in ons dossier.