Volledig scherm
© anp

Rusland hervat oefeningen oorlogsdolfijnen

Met de Russische annexatie van de Krim is een bijzondere maritieme eenheid weer in handen van Rusland gekomen: de oorlogsdolfijnenbrigade. Voor het eerst sinds de overname van het Oekraïense schiereiland heeft de Russische marine met de dieren geoefend. Dat meldde staatspersbureau Spoetnik woensdag.

Het in de jaren zestig ontwikkelde trainingsprogramma voor 'oorlogsdolfijnen' is een erfenis van de Sovjet-Unie. Nadat het communistische machtsblok uit elkaar was gevallen, kwam het programma in handen van de Oekraïense marine, maar die heeft het na de machtswisseling eerder dit jaar weer moeten overdragen aan de Russen. Tijdens de eerste training onder Russische leiding spoorde een dolfijn volgens de bron op 60 meter een nepmijn op.

In dienst
Niet alleen Rusland heeft dolfijnen in dienst. Ook de Verenigde Staten zetten de intelligente zeezoogdieren in, bijvoorbeeld om objecten, mijnen en vijandelijke duikers op te sporen.

  1. Aantal doden in China nu boven de 100; ruim 4000 besmettingsgevallen
    Liveblog

    Aantal doden in China nu boven de 100; ruim 4000 besmet­tings­ge­val­len

    Nederlanders die vanuit de Chinese provincie Hubei geëvacueerd worden, moeten minimaal twee weken op eigen kosten in quarantaine blijven. Nederland onderzoekt verder de mogelijkheden om twintig Nederlanders uit het Chinese Wuhan te evacueren. Het coronavirus heeft een ongekende chaos veroorzaakt in de miljoenenstad. In China zijn al 106 doden te betreuren. In Nederland is de hoogste waakzaamheid van kracht voor het virus. Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen van de epidemie.