Volledig scherm
De raketkruiser maarschalk Ustinov voert de vloot van ruim 25 schepen aan. © Wikipedia

Rusland kondigt militaire oefeningen op Middellandse Zee aan

Rusland heeft vandaag militaire manoeuvres op de Middellandse Zee aangekondigd. De oefeningen, die zaterdag beginnen, komen op een moment dat een beslissend offensief van het Syrische bewind tegen het laatste rebellenbolwerk Idlib op handen lijkt te zijn. Dat offensief verhoogt de spanningen tussen Rusland en de VN en het Westen.  

'We zijn van plan om van 1 tot 8 september militaire oefeningen te gaan houden met meer dan 25 schepen onder aanvoering van onze raketkruiser Admiral Ustinov. Aan de oefeningen zullen ook zo'n 30 vliegtuigen deelnemen, inclusief onze strategische bommenwerpers Tu-160,' zei het Russische ministerie van Defensie in een verklaring waaruit Russische persagentschappen citeerden.

Volledig scherm
Een Tupolev-160 bommenwerper. © Wikimedia Commons

'Broeinest van terroristen'

Gevraagd naar het verband tussen de oefeningen en de situatie in de regio van Idlib, antwoordde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov, dat "de verhoging van de voorzorgsmaatregelen gegrond en gerechtvaardigd is."

,,Het broeinest van terroristen dat daar (in de regio van Idlib) is ontstaan, belooft weinig goeds als de huidige passiviteit voortduurt," voegde hij eraan toe.

De oorlogsschepen die deelnemen aan de oefeningen zijn volgens het Russische ministerie van Defensie afkomstig van vloten van de Noordzee, de Oostzee, de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. 

Angst westerse aanvallen 

De aankondiging van de militaire oefeningen volgt op berichten van Russische media, eergisteren, over versterking van de Russische militaire aanwezigheid voor de kust van Syrië uit angst voor westerse aanvallen op het leger van het regime van de Syrische leider Bashar Al-Assad.

Het Russische leger beschuldigde de Syrische rebellen afgelopen weekend van het voorbereiden van een "provocatie" met chemische wapens in het Idlib-gebied, waar een offensief van Damascus op handen lijkt te zijn. Zo'n chemische aanval zou westerse aanvallen op de Syrische strijdkrachten rechtvaardigen.

VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura stelde vandaag voor om naar de provincie Idlib in het noordwesten van het land te gaan. Dit om te zorgen voor een "humanitaire corridor" voor evacuatie van de bevolking in geval van een aanval.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei gisteren te hopen dat het Westen de 'anti-terroristische operatie' in Idlib niet zal belemmeren.

'Grootste oefeningen ooit'

De militaire oefeningen in de Middellandse Zee vinden plaats vlak voor soortgelijke oefeningen in Siberië en het Verre Oosten in het kader van Vostok-2018. Manoeuvres die volgens het Russische leger 'de grootste ooit' zullen zijn sinds 1981. Aan de oefeningen nemen minstens 300.000 militairen en 36.000 voertuigen deel.

Volledig scherm
De kruiser voor geleide raketten Moskva van de Russische Zwarte Zeevloot. © EPA
Volledig scherm
Het Russische landingsvaartuig Azov. © REUTERS