Rusland kondigt nieuwe raketsystemen aan ‘als antwoord op VS’

videoRusland zet vaart achter de ontwikkeling van twee nieuwe op land gestationeerde raketsystemen. Dit gebeurt in reactie op de terugtrekking door Washington uit het nucleair wapenbeheersingsverdrag INF. De systemen moeten in 2021 operationeel zijn, meldt het Russische ministerie van Defensie.

President Vladimir Poetin zei afgelopen weekend dat Rusland eveneens uit het INF-verdrag stapt. Deze Intermediate Range Nuclear Forces Treaty uit 1987 verbiedt beide landen om raketten voor de korte en middellange afstand in Europa te stationeren. Moskou en Washington beschuldigen elkaar ervan het verdrag te schenden.

Washington heeft duidelijk gemaakt dat het begint met onderzoek, ontwikkeling en het ontwerpen van nieuwe raketsystemen en Moskou zal hetzelfde doen. De nieuwe stap werd vandaag aangekondigd door minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Het gaat om een op land gestationeerde kruisraket, gebaseerd op een bestaande versie voor schepen, de Kalibr. Ook gaat Moskou werken aan hypersonische raketten voor de langere afstand. Die zullen minstens vijf keer de snelheid van het geluid bereiken, aldus de Russen.

Vals

Moskou beschuldigt de Verenigde Staten ervan valse voorwendselen te bedenken om het INF-verdrag te verlaten, waar ze toch al wilden uitstappen. Washington ontkent dat.

De Amerikaanse ambassadeur voor ontwapening, Robert Wood, vertelde vandaag op een VN-conferentie over ontwapening in Genève dat de Verenigde Staten hun terugtrekking uit het INF-verdrag zullen heroverwegen ‘mocht Rusland terugkeren naar volledige en verifieerbare naleving’.

Volledig scherm
Poetin (links) en Trump. © REUTERS
Volledig scherm
De nieuwe raket wordt een op land gestationeerde variant van de Kalibr, die de Russen op zee gebruiken. Dit beeld uit 2017, vrijgegeven door het Russische Ministerie van Defensie, is afkomstig van de Middellandse Zee. De Kalibrs werden toen gebruikt in de strijd tegen IS. © AP
  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.