Volledig scherm
PREMIUM
Russen demonstreren in Moskou tegen de beperkingen op internet. © AFP

Rusland kondigt torenhoge boetes aan voor beledigen van land en politici

De Russische autoriteiten versterken hun greep op het internet, nu president Vladimir Poetin een wet heeft getekend die ‘fake news’ strafbaar stelt. Ook kan het beledigen van hun land en politici de Russen door het opleggen van torenhoge boetes duur komen te staan. Rusland is, als groot verspreider van valse geruchten op internet, net een kroegbaas die alcoholisme wil bestrijden in zijn eigen café.

Wie Poetin, ministers, parlementariërs of andere gezagsdragers en bovendien de kerk beledigt in geschreven vorm, op televisie of online kan rekenen op een douw van maximaal 100.000 roebel (bijna 1.350 euro). Wie recidiveert gaat mogelijk twee weken de cel in.

Waar het gaat om nepnieuws verspreiden, kunnen wetsovertreders maximaal 300.000 roebel (ruim 4.000 euro) aan boetes verwachten. Websites kunnen erop rekenen dat ze , zonder waarschwuing, direct worden geblokkeerd.

  1. Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtoffer

    Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtof­fer

    Op een van de langste en steilste skipistes in Garmisch-Partenkirchen heeft zaterdag een vrij opmerkelijk ongeval plaatsgevonden. Een skiër knalde door nog onbekende oorzaak door een afzetting, kwam tot stilstand tegen een houten hek en bleef levenloos liggen. Skiënde artsen die het ongeluk zagen gebeuren, wisten de op het randje van de dood balancerende man te reanimeren. Zijn identiteit is een raadsel, melden Duitse media.