Volledig scherm
Putin en Obama © afp

Rusland: Relaties met VS zijn op een dieptepunt

De sancties die de Verenigde Staten tegen Rusland hebben ingesteld, zijn onrechtmatig, maar zullen lang duren. Die verwachting heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Ryabkov, vandag in het parlement geuit. Hij zei dat de relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten nu ,,op een dieptepunt'' zijn.

,,Er zal geen gemakkelijke of snelle uitweg hieruit zijn'', zei de bewindsman. Hij denkt dat het nog tientallen jaren zal duren, voordat Washington de Krim als deel van Rusland erkent.
Ryabkov beschuldigde de Amerikanen ervan dat zij met de sancties president Vladimir Poetin ten val willen brengen. ,,Het is nauwelijks een geheim dat de sancties tot doel hebben sociale en economische omstandigheden te scheppen voor een machtswisseling in Rusland'', zei hij.

De Verenigde Staten, maar ook de Europese Unie en andere westerse landen, kondigden de sancties af wegens de steun van Rusland aan de rebellen in het oosten van Oekraïne en de annexatie van de Krim in maart.

Volgens een opiniepeiling van het onafhankelijke bureau Levada staat 74 procent van de Russen op dit moment negatief tegenover de Verenigde Staten. Slechts 18 procent is de tegengestelde mening toegedaan. Volgens het onderzoeksbureau is het beeld van de Verenigde Staten sinds 1990 niet zo negatief geweest. Dat was één jaar voor de Sovjet-Unie uiteenviel.