Volledig scherm
Papieren vliegtuigjes en kaarsen voor de Nederlandse ambassade in Moskou, ter herinnering aan de slachtoffers van vlucht MH17. © afp

Rusland spreekt veto uit over VN-tribunaal MH17

UpdateRusland heeft de oprichting van een VN-tribunaal dat zich bezig zal gaan houden met de berechting van de daders van de MH17-ramp middels een veto-stem verworpen. De motie waarin de komst van een tribunaal werd geëist, was mede namens Nederland ingediend door Maleisië.

Quote

Een mandaat van de Veiligheidsraad zou het meest heldere signaal geweest zijn van een gezamenlijke wil om de onderste steen boven te krijgen

Reactie Pieter Omzigt, CDA
Quote

Het kabinet moet zich niet laten afbluffen door Rusland, maar nu snel overschakelen op plan B.

Reactie Sjoerd Sjoerdsma, D66

De vergadering op het hoofdkantoor van de VN in New York begon om 21:00 uur Nederlandse tijd. Kort voor de stemming werd een minuut stilte gehouden om de 298 slachtoffers van de vliegramp te herdenken. Elf leden van de Veiligheidsraad stemden voor, alleen Rusland stemde zoals verwacht tegen.

De voorstemmers hebben teleurgesteld gereageerd. De Maleisische minister van transport Liow Tiong Lai zei na afloop van de stemming dat de VN-Veiligheidsraad ,,een gevaarlijke boodschap van straffeloosheid heeft gegeven aan de dader van deze afschuwelijke misdaad''.

Compromis met Russen
Van tevoren was al duidelijk dat Rusland de komst van zo'n tribunaal zou blokkeren. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) is sinds gisteren in New York, met als insteek een compromis met de Russen te bereiken. Hij sprak daar met VN-chef Ban Ki-moon.

De secretaris-generaal liet zich niet uit over de wenselijkheid van het tribunaal, maar benadrukte dat gerechtigheid en aansprakelijkheid ieders verantwoordelijkheiden zijn, zo liet Koenders weten.

Quote

De Nederlandse regering heeft de grote woorden van Rutte en Timmermans, een jaar geleden, nog niet waargemaakt

Reactie Raymond de Roon, PVV
Quote

Het belangrijkste is niet hoe de daders worden berecht, maar dat ze worden berecht.

Reactie Ronald van Raak, SP

Internationaal onderzoek
Het is Ban Ki-moon er wel veel aan gelegen dat er een onafhankelijk internationaal onderzoek naar rampvlucht MH17 komt. Daartoe is een VN-resolutie opgesteld, nummer 2166.

Premier Mark Rutte had woensdag nog bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op de oprichting van een VN-tribunaal. Maar Moskou vindt dat voorbarig, omdat het onderzoek naar de crash nog niet klaar is.

Russen niet uitgeleverd
Plaatsvervangend ambassadeur Boris Zhilko zei in een gesprek met AD dat mochten de daders Russen blijken te zijn ze niet worden uitgeleverd aan het buitenland. ,,Een Russische rechtbank zal ze dan moeten berechten'', aldus Zhilko.

,,Artikel 61 van onze wet verbiedt dat ze worden uitgeleverd. Dat betekent niet dat wij niet willen dat de schuldigen worden gepakt: de Russische Federatie wil laten zien dat we er niets mee te maken hebben. Wij willen onze onschuld bewijzen.''

Quote

Aan Rusland om nu aan te tonen dat haar voor nabestaanden kwetsende veto niet tot straffeloosheid leidt

Reactie Han ten Broeke, VVD

Kostbare tijd verloren
Nabestaanden van de slachtoffers van rampvlucht MH17 hopen dat er geen kostbare tijd verloren gaat, nu er geen overeenstemming is bereikt, laat Stichting Vliegramp MH17 weten. De nabestaanden eisen dat de daders worden berecht. Dat is belangrijk voor de verwerking van het verlies en het verdriet.

De Boeing van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 werd ruim een jaar geleden neergehaald boven Oost-Oekraïne, waarschijnlijk door pro-Russische rebellen. Het onderzoek naar de ramp, dat wordt geleid door de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid, is in oktober klaar.

Stichting Vliegramp MH17 heeft naar eigen zeggen geen oordeel over wat de beste manier is om daders en medeplegers te berechten. Alle opties moeten worden getoetst, aldus de stichting.