Rusland stapt uit onderzoek met Nederland en Australië over neerhalen MH17
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten uit de gesprekken met Nederland en Australië te stappen over het onderzoek naar het neerhalen van MH17. Dat melden Russische media. Nabestaanden laten weten de keuze van Rusland te ervaren ‘als een mes in de rug’.
Volgens Rusland is het onderzoek ‘niet gericht op het achterhalen van de waarheid’. Russische diplomaten beschuldigen Nederland en Australië ervan dat zij enkel Rusland de schuld geven, en dat de uitkomst van het onderzoek bij voorbaat al vaststaat. Volgens het ministerie willen Nederland en Australië alleen maar dat ‘Rusland schuldig wordt verklaard en compensatie moet betalen aan de nabestaanden van de ramp'.
Het afbreken van de gesprekken lijkt geen grote gevolgen te hebben voor het onderzoek zelf. De verhoudingen tussen Rusland en de andere landen die bij het onderzoek betrokken zijn, zijn al jarenlang moeilijk.
Nederland betreurt het eenzijdige besluit van Rusland ‘ten zeerste’, laat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten. Nabestaanden laten weten keuze ‘een mes in de rug te vinden’.
,,Dit eenzijdige besluit is zeer consistent”, zegt bestuurslid Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17. ,,Rusland weigert alle vorm van medewerking aan de oplossing van de MH17-problematiek. Die tegenwerking houdt nooit op. We merken dat bij het strafproces, bij de procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Rusland blijft tegenwerken en dat is om moedeloos en boos van te worden. Dit verbaast dus niet, maar stelt wel teleur.” Hij noemt het verwerpelijk dat Rusland zo blijft tegenhouden dat de waarheid boven tafel komt. ,,Een klap in het gezicht, zo niet een mes in de rug van nabestaanden.”
De stichting hoopt dat Nederland deze stap niet zonder gevolgen laat. ,,Als diplomatieke gesprekken niet helpen dan moeten ze de zaak voorleggen aan een hoger gerechtshof. Het kan niet zo zijn dat een dikke vinger wordt opgestoken naar Nederland en de nabestaanden en dat dat zonder gevolgen blijft.”
BUK-raket
Het internationale onderzoeksteam heeft vastgesteld dat MH17 is neergehaald door een BUK-raket die afkomstig was van een Russische legerbrigade en werd afgeschoten vanuit een gebied dat op dat moment onder controle stond van pro-Russische separatisten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie vervolgt in de lopende strafzaak drie Russen en een Oekraïner als verdachten van betrokkenheid bij het vervoer van de raket. Die verdachten zijn niet bij de strafzaak aanwezig, Rusland levert hen niet uit.
Rusland heeft al meerdere keren andere, wisselende scenario's gegeven voor de ramp. Zo zou het volgens de Russen mogelijk om een Oekraïnse BUK-raket zijn gegaan. De advocaten van de Russische verdachten Poelatov willen meer onderzoek naar het scenario dat er behalve MH17 ook nog een Oekraïns gevechtsvliegtuig in de lucht zou zijn geweest.
Europees Hof
Het verbreken van het overleg nu door Rusland lijkt een reactie op een zaak die Nederland eerder dit jaar aanspande tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) gedaagd om hun rol in het neerhalen van MH17. Een groep nabestaanden diende al eerder een klacht tegen Rusland in bij datzelfde hof.
De stap die Nederland zet geldt als een zogenoemde ‘statenklacht’, het houdt in dat alle informatie die het kabinet heeft over het neerhalen van MH17 ook gebruikt kan worden als ondersteuning van de klacht van de nabestaanden. De procedure die de nabestaanden hebben aangespannen kan uiteindelijk leiden tot het betalen van een schadevergoeding.
Bekijk hier onze video’s over MH17:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nabestaanden MH17-ramp vertellen over gevolgen: ‘Inspreken is laatste wat ik voor mijn kinderen kan doen’
HELMOND - Ze zit niet op wereldwijde aandacht te wachten. Daarom voert Joyce de Roo uit Helmond niet het woord in de rechtszaal tijdens de grote MH17-zaak. Ze verloor haar 72-jarige vader Joop bij de ramp. Eindhovenaar Anton Kotte doet daarentegen wel zijn verhaal. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Franse minister weigert af te treden na verkrachtingsaanklachten
De nieuwe Franse minister voor onder anderen gehandicapten weigert af te treden nadat twee vrouwen hem hadden beschuldigd van verkrachting. Damien Abad ontkent de aantijgingen die in het weekend aan het licht waren gekomen. ,,Moet een onschuldige man aftreden? Ik denk van niet.” -
Afgetreden koning Juan Carlos bezoekt na 2 jaar ‘ballingschap’ zijn familie in Madrid
De afgetreden en in 2020 stiekem uit Spanje vertrokken koning Juan Carlos heeft na bijna twee jaar voor het eerst zijn familie bezocht in Madrid. Hij bracht elf uur door op het paleis Zarzuela in het noorden van de Spaanse hoofdstad, melden Spaanse media.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Venetië wil weer leefbaar worden: ‘Jonge mensen zijn van groot belang’
Venetië wil minder toeristen en meer bewoners. Met het project Venywhere biedt de stad jonge werknemers de mogelijkheid tijdelijk in Venetië te wonen en te werken. -
VIDEO
Advocaat: MH17-verdachte is onschuldig, wil naar rechtbank komen
Oleg Poelatov, een van de vier verdachten in het MH17-proces, stelt ‘niets te maken hebben gehad met het vervoeren van een BUK-raket in Oekraïne’. Hij zegt ook ‘niets te maken te hebben gehad met het neerhalen van vlucht MH17 en weet ook niet wat er wel is gebeurd’. Hij wil wel komen verklaren in de rechtbank in Schiphol.