Volledig scherm
Russische homo-activisten zoenen elkaar demonstratief voor het Russisch parlement © anp

Rusland verbiedt verspreiden 'homoseksuele propaganda'

Het Russische lagerhuis heeft dinsdag vrijwel unaniem een wet aangenomen die het verspreiden van 'homoseksuele propaganda' verbiedt. Op het verschaffen van informatie over homoseksualiteit aan minderjarigen komt een boete te staan. Van de leden van de Staatsdoema stemden er 434 voor de wet. Eén parlementariër onthield zich van stemming. Er werd geen tegenstem uitgebracht.

De wet moet nog worden goedgekeurd door het hogerhuis. Daarna is het aan president Vladimir Poetin om de wet met zijn handtekening van kracht te laten worden.

Onder de nieuwe wet staat er een hoge boete op het verschaffen van informatie aan minderjarigen over homoseksualiteit of transgenders. Ook worden optochten als de Gay Pride verboden. Rusland zou voorts overwegen een adoptieverbod in te voeren voor burgers van landen waar het homohuwelijk is toegestaan.

Protest
Parlementariërs hebben de woorden 'homoseksuele propaganda' in de wet afgezwakt tot 'propaganda over niet-traditionele seksuele relaties', waaronder voorstanders van de wet 'relaties die niet bevorderlijk zijn voor de voortplanting' verstaan.

In Moskou werden enkele tientallen activisten opgepakt, omdat ze voor de Staatsdoema wilden protesteren tegen de wet. De politie greep in toen voorstanders van de wet hun demonstrerende tegenstrevers begonnen te bekogelen met water en eieren. Op ruim een kilometer afstand werden betogers aangevallen door gemaskerde lieden.
slot

  1. Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Justitie in België heeft flinke celstraffen geëist tegen de ouders van een jongen met ADHD die dagelijks langdurig op zijn kamer werd opgesloten en niet naar het toilet mocht. Volgens zijn vader en moeder deden ze dat om 's avonds rustig televisie te kunnen kijken. Na een tip van klasgenoten viel de politie uiteindelijk binnen bij het gezin. Daarbij werden op de stinkende en beschimmelde tienerkamer onder meer ettelijke plastic flessen met urine aangetroffen.