Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin en president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne. © anp

Rusland verlaagt gasprijs en leent Oekraïne 15 miljard

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj in Moskou 'niet in de kou laten staan'. Rusland verlaagt de gasprijs voor Oekraïne met circa een derde en geeft het krap bij kas zittende Oekraïne 15 miljard dollar (circa 11 miljard euro) krediet.

Volledig scherm
President Vladimir Poetin en president Viktor Janoekovitsj ontmoeten elkaar bij het Kremlin in Moskou. © epa

Oekraïne gaat in januari ruim 195 euro betalen voor 1000 kubieke meter aardgas. De prijs bedraagt nu nog meer dan 290 euro per 1000 kubieke meter gas. Poetin zei dat hij het zwaar door de crisis getroffen Oekraïne wil helpen. Oekraïne heeft dringend hulp nodig, want het kan bijna niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

De twee landen hebben volgens het persbureau Interfax ook een plan getekend voor een vrijhandelsakkoord. Janoekovitsj en Poetin tekenden verder een hele serie overeenkomsten om de wederzijdse handel en samenwerking te bevorderen, terwijl de oppositie in Oekraïne massaal betoogt voor nauwere banden met de Europese Unie.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is vandaag op bezoek in Moskou. Zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zei ter gelegenheid van het bezoek dat Rusland en Oekraïne nauwer moeten samenwerken op het internationale toneel en de militaire samenwerking moeten hervatten. Janoekovitsj heeft tot woede van de prowesterse oppositie op het laatste moment geweigerd een associatieverdrag met de EU te tekenen. Hij meende dat hij eerst de relaties met Moskou nieuw leven moest inblazen.

Korting op gas
Oekraïne heeft naar schatting ongeveer 7,2 miljard euro nodig aan leningen om de economie draaiende te houden en aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. De afgelopen maanden heeft de Oekraïense regering beurtelings naar het Westen en naar Rusland gekeken op zoek naar de beste overeenkomst.

Rusland verzet zich tegen een deal met de Europese Unie en heeft Kiev juist aangemoedigd zich aan te sluiten bij een douane-unie met andere voormalige Sovjet-landen. In ruil daarvoor had Poetin Oekraïne onder andere leningen, investeringen en een korting op energie, in het bijzonder op aardgas, in het vooruitzicht gesteld.

Janoekovitsj zei voorafgaand aan de bespreking met Poetin te hopen op een overeenkomst voor de levering van gas. Hij meent dat hij en Poetin een overeenkomst tussen de twee staatsenergiebedrijven 'niet in de weg staan'.

Protesten houden aan
Poetin beklaagde zich over de afnemende handel tussen de twee landen. 'De tijd is gekomen om krachtige maatregelen te treffen, niet alleen om de handel terug te laten keren op het niveau van eerdere jaren, maar ook om voorwaarden te scheppen om stappen vooruit te kunnen zetten', aldus Poetin.

Als Janoekovitsj toch besluit om met de Russen in zee te gaan en het akkoord met de EU af te laten ketsen dan kan dat tot nog meer protesten onder de bevolking leiden. De afgelopen weken zijn de gelederen van de betogers gezwollen tot enkele honderdduizenden. Oppositieleiders hebben al gezegd de protesten uit te breiden als de zaak met Moskou beklonken wordt.

'Als Janoekovitsj het akkoord over de douane-unie tekent, dan betekent dat voor hem een enkeltje Moskou', aldus oppositieleider Arsenij Jatsenjoek.

Verraad
De leider van de prowesterse oppositie in Oekraïne, Vitali Klitsjko, heeft de akkoorden van president Viktor Janoekovitsj met het Kremlin als verraad van de hand gewezen. Bokskampioen Klitsjko wil de president nu 'in de ring ontmoeten' en eiste dinsdag vervroegde verkiezingen.

Klitsjko zei dat Janoekovitsj met de akkoorden die hij dinsdag in Moskou samen met president Vladimir Poetin van Rusland heeft getekend, 'het nationaal belang, de onafhankelijkheid en de vooruitzichten voor een beter leven' om zeep helpt.
Janoekovitsj geeft zijn land als onderpand weg aan de Russen, vindt Klitsjko.

Volledig scherm
Pro-Europese protestanten verzamelen zich vandaag in Kiev. © reuters