Russische president Vladimir Putin wijst Westerse diplomaten uit als tegenreactie op de Russische exodus van afgelopen week.
Volledig scherm
Russische president Vladimir Putin wijst Westerse diplomaten uit als tegenreactie op de Russische exodus van afgelopen week. © ANP

Rusland wijst
Westerse diplomaten uit

UPDATERusland wijst evenveel Westerse diplomaten uit als de Westerse landen hebben gedaan. Dat zijn ten minste zestig Amerikaanse diplomaten en waarschijnlijk meerdere Europese diplomaten. Dat maakte de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken vandaag bekend.

Het is een reactie op de recente acties van Amerika en verschillende Europese lidstaten. Meerdere landen, waaronder Nederland, besloten afgelopen week tot uitwijzing van meer dan 150 Russische diplomaten vanwege de zenuwgasaanval op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in Groot-Brittannië.

Russische exodus

De Russische tegenmaatregelen berusten volgens Lavrov op ,,wederkerigheid''. ,,Ze omvatten de uitwijzing van een gelijkwaardig aantal diplomaten'', stelde de minister. Amerikaanse president Donald Trump wees de afgelopen week zestig Russische diplomaten uit, dus wijst Russische president Vladimir Putin nu zestig Amerikaanse diplomaten uit. Amerika sluit het Russische consulaat in Seattle, dus sluit Rusland het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg. 

De wederkerigheid waar Lavrov  op wijst, betekent dat twee Nederlandse diplomaten uit Rusland gezet zullen worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daarover echter nog niets te hebben gehoord. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat hij ,,niet verrast zou zijn als dat soort stappen'' ook Nederland treffen. Hij noemde de verstandhouding met Moskou ,,ingewikkeld'', maar houdt vast aan ,,de opgave om te benoemen wat fout is, maar wel de lijnen open'' te houden.

Geen dialoog

De zestig Amerikanen die het land moeten verlaten, krijgen tot 5 april om te vertrekken. Het gaat volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om 58 in Moskou gestationeerde diplomaten en twee medewerkers van een diplomatieke post in Jekaterinenburg.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Russische stap niets met ,,wederkerigheid" te maken heeft en dat de VS zal bestuderen welke stappen te nemen. ,,De Russische Federatie is niet geïnteresseerd in een dialoog over onderwerpen die belangrijk zijn", aldus de woordvoerder.

Quote

In veel opzichten lijkt deze situatie op wat we tijdens de Koude Oorlog hebben meegemaakt.

António Guterres, secretaris-generaal Verenigde Naties

Nieuwe Koude Oorlog

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres waarschuwt dat de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen tot een nieuwe Koude Oorlog kunnen leiden. Volgens Guterres zijn ,,communicatiemechanismen en controle" nodig om verdere escalatie te voorkomen. Volgens Guterres lijkt de huidige situatie ,,in veel opzichten op wat we tijdens de Koude Oorlog hebben meegemaakt." Hij zei zich grote zorgen te maken.

Gifgasaanval

Vader en dochter Skripal werden op 4 maart bewusteloos gevonden op een bank in het centrum van Salisbury. De Britse politie gaat ervan uit dat ze vergiftigd zijn met het in de voormalige Sovjet-Unie ontwikkelde zenuwgas novitsjok. De dochter, Joelia Skripal, is aan de beterende hand. Sergei Skripal is nog steeds in levensgevaar, hoewel zijn toestand stabiel is.