Rusland zet in steeds slechter wordende relatie met Westen nieuw wapen in
Rusland zet in de steeds slechter wordende relatie met het Westen een nieuw wapen in: een lijst met ‘onvriendelijke staten’. De Verenigde Staten en Tsjechië zijn als eerste landen op het overzicht - waarvoor de Russische president Vladimir Poetin op 13 april al een decreet tekende - geplaatst.
Een gevolg van plaatsing op de lijst is dat de ambassades van de VS en Tsjechië in Moskou hun personeel op last van Rusland drastisch moeten inkrimpen. De Amerikaanse diplomatieke vestiging is daardoor genoodzaakt de meeste consulaire diensten voor zijn burgers op te schorten en het uitgeven van visa voor de VS drastisch te staken, omdat het niet genoeg personeel meer heeft.
Moskou verwijt beide landen dat ze vijandige activiteiten hebben ontplooid tegen Rusland. Wat de VS betreft gaat het vooral om de extra sancties die Washington vorige maand afkondigde. Toen werden onder meer tien Russische diplomaten uit het land gezet. De strafmaatregel gold als een vergelding voor wat Amerika ziet als inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en een massale cyberaanval op tientallen bedrijven en organisaties in de VS vorig jaar.
‘Poetin moordenaar’
Rusland betaalde met gelijke munt terug, stuurde tien Amerikaanse ambassademedewerkers naar huis en stelde een lijst op van Amerikaanse topfunctionarissen die niet langer welkom zijn. Ook mag de Amerikaanse ambassade in Moskou geen Russisch personeel meer in dienst nemen. De toch al beroerde relatie tussen de landen ging verder bergafwaarts, nadat Joe Biden in januari dit jaar president van de VS werd. Moskou nam het hem hoogst kwalijk, dat hij in een televisie-interview beaamde dat hij de Russische president Vladimir Poetin een ‘moordenaar’ vindt.
De spanningen bereikten een hoogtepunt in april, toen Rusland een grote troepenmacht samentrok aan de grens van Oekraïne en de VS oorlogsschepen naar de Zwarte Zee stuurden. Tsjechië prijkt op de lijst met onvriendelijke landen wegens een diplomatenschandaal dat zich al weken afspeelt tussen Moskou en Praag. Tsjechië en Rusland zetten in april over en weer tientallen medewerkers van de Russische ambassade uit, nadat de Tsjechische geheime dienst verklaarde dat de Russische militaire inlichtingendienst GROe betrokken was bij een explosie van een wapendepot in het oosten van Tsjechië in 2014. Daarbij vielen twee doden.
De Tsjechische president Milos Zeman, die bekendstaat als ‘Rusland-vriendelijk’, gooide olie op het vuur. Hij verklaarde dat hij ‘geen bewijs had gezien van de Russische schuld voor de aanslag’. Plots beweerde ook Bulgarije dat de Russen tussen 2011 en 2020 achter een serie explosies van opslagplaatsen zaten, van waaruit wapens zouden zijn geleverd aan Georgië (dat in 2008 een korte, verloren oorlog uitvocht met Rusland) en Oekraïne (dat sinds 2014 vecht tegen pro-Russische opstandelingen in de afvallige oostelijke regio’s Donetsk en Loehansk).
Zenuwgif
Het Britse onderzoekscollectief Bellingcat publiceerde al snel daarna een rapport, waarin het de (schuil)namen van twee betrokken GROe-agenten noemde: Bosjirov en Petrov. Beiden heren worden ook verdacht van de aanslag met het zenuwgif novitsjok op vader en dochter Skripalj in Groot-Brittannië in maart 2018
De Tsjechische ambassade in Moskou mag door plaatsing op de lijst van onvriendelijke landen niet meer dan negentien Russische medewerkers in dienst hebben. Daarnaast is ook het aantal Tsjechische diplomaten drastisch beperkt. Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov staat Moskou evenwel open voor dialoog. Hij wees erop dat er ‘nog maar’ twee namen op de lijst van onvriendelijke landen staan. Maar dat aantal in de toekomst naar believen kan worden uitgebreid.
Een woordvoerder van het Tsjechische ministerie van buitenlandse zaken zei dat de lijst ‘de verhoudingen tussen Rusland, Tsjechië en de rest van de Europese Unie verder aantast’. De EU verklaarde vrijdag direct haar ‘volledige solidariteit’ met Praag en benadrukte eveneens dat de lijst ‘diplomatieke relaties ondermijnt’. Overigens heeft Moskou onlangs ook een lijst opgesteld van leden van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) die Rusland niet meer inkomen.
Praat mee!
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Klimaatactivisten lijmen handen op Van Gogh-schilderij in Londens museum
Twee milieudemonstranten in Groot-Brittannië hebben zich donderdag vastgelijmd aan de lijst van een schilderij van Vincent van Gogh dat in een Londense kunstgalerie wordt tentoongesteld. Het duo wilde een statement maken tegen het winnen van olie en gas en vroegen het museum aan te sluiten bij hun verzet. -
China wil actie VN-raad voor de-escaleren crisis Gazastrook: ‘Tweestatenoplossing herbevestigen’
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) opgeroepen stappen te ondernemen voor een snelle de-escalatie van het geweld tussen Israël en de Palestijnse Hamas-beweging in Gaza. Wang Yi gaf de VS de schuld van het gebrek aan actie tot nu toe. De VN-raad komt zondag bijeen voor een spoedvergadering. -
Regering-Biden wil toch nieuwe licenties voor olieboringen op zee uitgeven
De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is van plan de komende vijf jaar elf nieuwe licenties uit te geven voor het boren naar olie op zee. Tien daarvan zouden voor boringen in de Golf van Mexico en één voor boren in Alaska worden verstrekt. Biden heeft tijdens zijn campagne beloofd geen nieuwe vergunningen voor het boren naar olie en gas uit te geven. -
Veiligheidsraad verlengt missie in Mali met een jaar
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag besloten om Munisma, de militaire missie in Mali, met een jaar te verlengen. De missie in het West-Afrikaanse land is de grootste en gevaarlijkste missie van de VN. Sinds januari wordt ze mede geleid door de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
PREMIUMOorlog Oekraïne
Relatie met Kazachstan is duidelijk bekoeld: ‘Poetin, was not amused na opmerking van Tokajev’
Dat Kazachstan Rusland weigert te steunen in de strijd tegen Oekraïne, wekt wrevel in Moskou. Volgens experts kan dat leiden tot toenemende spanningen tussen de landen. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
27 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarco de Vries
Jos Bakker
ANN LIMBOS
G Bruggeman
M Waarhold