Volledig scherm
© ANP

Russen: Andere lanceerplek voor MH17 raket

MH17De luchtdoelraket waarmee vlucht MH17 van Malaysia Airlines vol Nederlanders afgelopen zomer werd neergehaald, is afgevuurd vanaf een andere plek dan tot nog toe is aangenomen. Dat beweert de Russische defensiefirma Almaz-Antei, de producent van de opvolgers van de gebruikte raket, dinsdag in Moskou. Die genoemde locatie is echter al onderzocht: toen bleek dat er geen militaire activiteit was op 17 juli 2014.

De analyse van staatsbedrijf Almaz-Antei is gebaseerd op foto's van het wrak die openbaar zijn gemaakt. Een expert van het bedrijf heeft berekend dat het projectiel niet is afgeschoten uit Snizjne maar waarschijnlijk uit de omgeving van Zarosjtsjenske.

Gezamenlijk onderzoek van Duitse media en het AD wees echter in januari al uit dat er geen militaire activiteit was op de rampdag, 17 juli, rond het dorp Zarosjtsjenske. Dat onderzoek is hier te vinden.

Vervalsingen
Op satellietfoto's die het Russische leger openbaarde na de ramp was te zien dat het Oekraïense leger in dat gebied ten minste één BUK-installatie had gestationeerd op een militaire basis.

Afgelopen weekeinde werden die foto's door het onderzoekscollectief Bellingcat ontmaskerd als vervalsingen. Ze waren eerder genomen en er was een raketinstallatie met Photoshop ingezet.

Opties
De studie van de defensiefirma sluit aan bij de twee opties die de Russen vanaf het begin hebben volgehouden als oorzaak van de vliegramp: het was een Oekraïense straaljager óf het was een raket van het Oekraïense leger. Deze opties zijn enkele dagen na de ramp gepresenteerd door het Russische ministerie van Defensie en sindsdien stelselmatig herhaald.

Ook in het nieuwe rapport is de conclusie dat het in elk geval niet pro-Russische rebellen zijn geweest.

Lees alles over de ramp met vlucht MH17 en de nasleep daarvan in ons dossier.