Volledig scherm
Een Russisch Buk-M2-raketsysteem op archiefbeeld. © EPA

'Russen bedienden Buk-raket in gebied crash MH17'

Russen bedienden een Buk-luchtdoelraket in het gebied in het oosten van Oekraïne waar op 17 juli het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Dat hebben ooggetuigen tegen een verslaggever van het BBC-programma Panorama gezegd.

Volledig scherm
De MH17-rampplek een maand geleden. © EPA

Het Kremlin heeft gesuggereerd dat de raket die het vliegtuig zou hebben getroffen, door een Oekraïens gevechtsvliegtuig was afgeschoten. De pro-Russische separatisten hebben altijd tegengesproken dat zij over een Buk-raketsysteem beschikten. De ramp kostte alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, het leven.

Dieplader
Drie ooggetuigen, allen burgers en woonachtig in het gebied, zeiden afzonderlijk tegen Panorama dat zij een paar uur voor het vliegtuig neerstortte, een raketlanceersysteem hebben gezien in het gebied dat in handen was van de separatisten. Eén getuige zag de installatie rond 12.30 (Nederlandse tijd) van een dieplader af worden gehaald in Snezjnoje, ongeveer 16 kilometer van de plaats van de ramp. Het vliegtuig stortte ongeveer 4 uur later neer.

Met een Russische G
Degenen die de Buk uitlaadden, leken volgens de getuige Russische militairen. 'Goed gedisciplineerd, in tegenstelling tot de rebellen, en ze droegen niet het standaard Oekraïense camouflage-uniform, waarin zowel regeringsmilitairen als de strijders van de rebellen zich vertonen'. Ook hadden zij volgens hem een Russisch accent. In Oost-Oekraïne wordt  hoofdzakelijk Russisch gesproken, maar met een Oekraïens accent. 'Ze spraken de G anders uit', zegt een van de getuigen.

Een tweede getuige bevestigt dat. Bij een officier die de Buk begeleidde, had hij een accent gehoord dat typisch toebehoort aan mensen uit Moskou.

Ghost Army
Als het juist is wat de getuigen zeggen, dan hebben de Russen flink wat uit te leggen over het hoe en waarom zij tijdens de MH17-crash daar aanwezig waren. Ook zou dit een aanwijzing kunnen zijn voor het bestaan van de 'Ghost Army', het spookleger. Volgens geruchten zijn er duizenden Russische militairen in Oekraïene geïnfiltreerd, alwaar zij de separatisten van mankracht en wapens hebben voorzien.

Beweringen dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten met een door Rusland aan de pro-Russische separatisten geleverde raket, worden door Rusland in alle toonaarden ontkend. Eerder had het land zich nog beklaagd over een gebrek aan interesse in het onderzoek naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne. Volgens minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken probeerde Rusland nog als enige 'aandacht te vragen voor dit ernstige probleem'.

  1. Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemotherapie ondergingen

    Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemothera­pie ondergin­gen

    Jade Devis (36) was nog niet halverwege haar zwangerschap toen ze een knobbeltje op een van haar borsten voelde. Ze had een zeldzame vorm van borstkanker. Een arts vertelde Jade dat het voor haar een kwestie van leven en dood was en dat de embryo mogelijk te jong was om de noodzakelijke behandeling te overleven. De Amerikaanse besloot voor zichzelf én het leven van haar kind te vechten. ‘Ik wilde niet toestaan dat een vreemdeling het lot van mijn kind zou bepalen'.