Russen betogen massaal tegen blokkade chatapp Telegram

VideoDuizenden mensen hebben in Moskou gedemonstreerd tegen de blokkade van berichtenapp Telegram. ,,Het regime van Poetin heeft de oorlog verklaard aan het internet en de vrije samenleving. Dus we moeten Telegram hier wel steunen'', zei een van de betogers.

Russische media berichten dat tussen de 7000 en 12.000 mensen deelnamen aan de protestactie. Zij scandeerden slogans tegen president Vladimir Poetin. Ook gooiden ze symbolisch met papieren vliegtuigjes, een verwijzing naar het logo van de berichtenapp.

De Russische autoriteiten proberen sinds 16 april Telegram te blokkeren. De autoriteiten hadden geëist dat geheime dienst FSB de sleutels zou krijgen om de versleutelde berichten van Telegram-gebruikers te kunnen lezen. Telegram weigerde die af te staan, waarna een rechtbank groen licht gaf voor een blokkade van de app.

Telegram is al populair bij mensen die hechten aan privacy. Zo biedt de dienst de mogelijkheid tot ‘Secret Chats’: versleutelde gesprekken die enkel op het toestel van beide gesprekspartners worden opgeslagen en na afloop zichzelf verwijderen. De berichtendienst was daarom ook populair bij terroristen van Islamitische Staat.

Oprichter Pavel Doerov heeft opgeroepen tot 'digitaal verzet' tegen het besluit. Hij prees op sociale media de betogers die maandag de straat opgingen. ,,Ik ben trots dat ik in hetzelfde land ben geboren als jullie'', schreef hij.

Volledig scherm
Protest tegen de blokkade van Telegram. © REUTERS

Iran

Ook Iran heeft chatapp Telegram vandaag verboden. Het besluit is 'gebaseerd op de eisen van veiligheidsdiensten voor de aanpak van illegale activiteiten van Telegram',  meldt de staatstelevisie van de islamitische republiek. Iran had ambtenaren al verboden om Telegram te gebruiken.

Rond de jaarwisseling waren er in Iran veel betogingen. De demonstranten waren ontevreden over onder meer prijsstijgingen, corruptieverdenkingen en het uitblijven van de economische vooruitgang. Betogers die met elkaar wilden communiceren gebruikten daarvoor Telegram en andere sociale media. Telegram is daarom al eerder tijdelijk geblokkeerd.