Volledig scherm
© anp

Russen hamsteren volop: roebels verdampen

De duikvlucht van de roebel lijkt niet te stoppen. Russen zetten hun spaargeld om in duurzame goederen om de gierende inflatie voor te blijven en koken zuinig hun eigen potje. Boekweit wordt zelfs gehamsterd uit vrees voor tekorten.

Wasmachines, auto's, televisies: ze gaan plots als warme broodjes over de Russische toonbanken. Voordat de roebels op hun spaarrekening verdampen, zetten veel Russen hun geld liever om in iets wat wél van waarde blijft. Bovendien: nu zijn auto's en apparaten nog enigszins betaalbaar, wie weet wat er over een paar weken op het prijskaartje staat.

De roebel is namelijk met een vrije val bezig, wat geïmporteerde producten razendsnel duurder maakt. Gisteren kelderde de waarde van de munt met bijna 20 procent tot een nieuw dieptepunt van 78 roebel per dollar, of 99 per euro. Maandag was de roebel ook al 10 procent gezakt. Het is hard gegaan: begin 2014 kostte een dollar nog zo'n 35 roebel.

De Centrale Bank faalde bij een poging de waardedaling te remmen door de rente te verhogen van 10,5 naar 17 procent. Dit moet spaarders vasthouden, maar maakt krediet voor het zakenleven veel duurder.

Paniek

Quote

De normale regels van de economie zijn dan niet meer van toepassing en dat maakt de situatie gevaarlijk

Analist Chris Weafer

Wisselkantoren rekenen erop dat de koersdaling doorzet: ze hebben massaal nieuwe reclameborden besteld om driecijferige koersen te kunnen vermelden, zodat er ruimte is voor tarieven van 100 roebel en meer voor een euro.

Er ontstaat paniek, ziet Chris Weafer, analist van Macro Advisory in Moskou. ,,De normale regels van de economie zijn dan niet meer van toepassing en dat maakt de situatie gevaarlijk." De eerste prijskaartjes in dollars hangen alweer in Moskou. De financiële markten reageren wereldwijd eveneens ongerust.

Studenten maken zich zorgen, vertelt Anna Ostrovskaja (21), die een master internationaal management volgt aan de universiteit van Sint-Petersburg. ,,Voor veel studies is een uitwisseling verplicht. Maar naar het buitenland gaan wordt zo heel erg moeilijk. Je moet in Europa bijvoorbeeld een woning in euro's kunnen betalen."

Middenklasse

Het leven van de middenklasse verandert, beschrijft dagblad Komsomolskaya Pravda. Vakantie naar het buitenland, een buitenlandse auto of de nieuwste smartphone, het wordt allemaal weer een luxe. Restaurants en cafés zien hun omzet slinken: om te besparen, koken Russen weer thuis.

Timur Begichev had in zijn beautysalon in Moskou in oktober al 30 procent minder klanten. De enkeling die nog langskomt, kiest een goedkoop arrangement. ,,Alleen uitgroei wegverven en de pony bijknippen."

Zo dreigt een flinke recessie waarin de economie zeker 4,5 procent krimpt en de inflatie oploopt tot ruim 11 procent. Wie zich niet tot de welvarende stadse elite kan rekenen, loopt dan tegen grotere problemen aan dan dure schoonheidsbehandelingen. Ook de dagelijkse boodschappen worden namelijk steeds prijziger. Veel voedsel wordt geïmporteerd en handelaren in het buitenland proberen te profiteren van de roebelkoers door Russisch graan op te kopen.

Lege schappen

Quote

Westerse valuta's wonnen in sneltrein­vaart aan waarde

Staatszender NTV

De angst voor verdere prijsstijgingen is af te lezen aan de lege schappen voor boekweit in de supermarkten. Na berichten over tegenvallende oogst is dit graan, geliefd basisvoedsel in Rusland, volop gehamsterd. Enkele winkels verbieden klanten nu meer dan vijf pakken te kopen.

De economische problemen vormen een enorme uitdaging voor president Poetin. Hij is voornamelijk populair omdat hij welvaart en stabiliteit bracht. Als de boodschappen onbetaalbaar worden, kan er verzet ontstaan tegen zijn autoritaire bewind.

Poetin wijst daarom alvast naar buitenlandse bedreigingen. Verschillende staatsmedia spiegelen de Russen al voor dat niet de roebel uitermate zwak is, maar de euro en de dollar ongelofelijk sterk. ,,Westerse valuta's wonnen in sneltreinvaart aan waarde," meldde staatszender NTV maandag.