Volledig scherm
De Zweedse HMS Visby tijdens de zoekactie naar het mysterieuze onderwatervaartuig, afgelopen weekend. © afp

Russen: Onderzeeër Zweedse wateren mogelijk Nederlands

De mysterieuze onderzeeboot waarnaar al drie dagen wordt gezocht in Zweedse wateren is mogelijk de Zr. Ms. Bruinvis. Dat beweert het Russische staatstpersbureau Ria Novosti. Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag was de Nederlandse onderzeeër wél in het bewuste gebied maar niet op het moment dat de Zweden een noodsignaal opvingen.

Volledig scherm
Een van de drie waarnemingen van de mysterieuze onderzeeboot voor de kust bij Stockholm. © afp

'Teneinde de spanningen in de Baltische Zee te doen verminderen en niet langer geld te verspillen van de Zweedse belastingbetaler (met de zoekacties), raden wij aan de Nederlandse marine om opheldering te vragen. Haar diesel-electrische Bruinvis voerde vorige week enkele praktische taken uit in het kustgebied bij Stockholm,' zo citeert het staatspersbureau vandaag een bron binnen het ministerie van Defensie in Moskou.

Vrijdag meldde de Zweedse krant Aftonbladet ook al dat de mysterieuze onderzeeër een exemplaar van de Nederlandse marine zou zijn.

Oefening Zr. Ms. Bruinvis
Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag is de Zr. Ms. Bruinvis sinds 11 oktober op oefening in het bewuste gebied, samen met andere Nederlandse marineschepen en vaartuigen van het Zweedse leger, maar lag de onderzeeër in Estland op het moment van het door Zweden opgevangen noodsignaal. Dat zegt het hoofd operaties van de koninklijke marine in een reactie tegen het AD.

Het Zweedse leger zoekt al sinds vrijdag met helikopters en oorlogsschepen naar 'buitenlandse onderwateractiviteit' nadat het een noodoproep in het Russisch had opgevangen gericht aan een basis in Kaliningrad, zo maakte het gisteren bekend na berichtgeving door de krant Svenska Dagbladet. Aan de operatie nemen meer dan 200 militairen deel.

Drie waarnemingen
Volgens een woordvoerder van het Zweedse leger, die bevestigde noch ontkende dat er naar een mogelijk in nood geraakte Russische duikboot wordt gezocht, zijn er drie betrouwbare waarnemingen geweest van het niet geïdentificeerde vaartuig. Dat gebeurde telkens in het eilandengebied voor de kust van Stockholm.

Het Kremlin ontkent de informatie. 'Er is geen enkele buitengewone situatie geweest, laat staan een noodgeval, waarbij Russische militaire vaartuigen waren betrokken.'

Koude Oorlog
De operatie herinnert aan de spanningen uit de laatste jaren van de Koude Oorlog, toen de Zweedse marine regelmatig jacht maakte op verdachte duikboten in territoriale wateren. In oktober 1981 strandde een Russische onderzeeër in de buurt van Karlskrona, niet ver van een belangrijke marinebasis, wat een diplomatiek incident veroorzaakte.

  1. Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging
    Aanslagen Nieuw-Zeeland

    Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

    De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.