Volledig scherm
Het Russische consulaat in San Francisco. © REUTERS

'Russen verbranden spullen in consulaat San Francisco'

Uit een schoorsteen van het Russische consulaat in San Francisco stijgt zwarte rook op. Volgens de brandweer van de stad zijn Russische diplomaten in het gebouw spullen aan het verbranden, daags voor het consulaat moet sluiten en de FBI de gebouwen zal doorzoeken.

De brandweer van San Francisco begaf zich naar het consulaat nadat diverse oproepen van verontruste omwonenden waren binnengekomen. De hulpdiensten lieten echter al snel weten dat het niet om een brand ging.

Een woordvoerster van de brandweer gaf te kennen dat het personeel van het consulaat objecten aan het verbanden is. 

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken besliste eerder dat het consulaat vandaag gesloten moet zijn. Ook dependances in New York en Washington moeten dicht. De Verenigde Staten reageren daarmee op de laatste Russische strafmaatregelen tegen Amerikaanse diplomaten. Het Kremlin gaf de VS in juli opdracht de Amerikaanse diplomatieke staf in Rusland in te krimpen.

Met de sluiting van het consulaat in Californië komt het aantal Russische consulaten in de VS op drie, evenveel als het aantal Amerikaanse consulaten in Rusland, zegt het ministerie.

Amerikaanse inlichtingendiensten houden het consulaat in San Francisco en zijn medewerkers al veel langer in de gaten. Ze vermoeden dat sommige diplomaten spionnen zijn. Rusland beschuldigde de Verenigde Staten er gisteren van de diplomatieke onschendbaarheid naast zich neer te leggen, vanwege de voorgenomen huiszoekingen.