Volledig scherm
© epa

Russisch en Amerikaans leger praten over luchtruim Syrië

Hoge militairen van de Verenigde Staten en Rusland hebben zaterdag zo'n anderhalf uur gesproken over de luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Het gesprek ging volgens het Amerikaanse leger vooral over veiligheidsprocedures.

De VS en Rusland willen niet samen optrekken tegen IS, maar bombarderen wel allebei in Syrië. Dat is lastig want beide legers vliegen nu met gevechtsvliegtuigen in hetzelfde luchtruim. Afgelopen week moest een Amerikaanse straaljager uitwijken voor Russische vliegtuigen.

De twee landen spraken anderhalf uur lang in een 'professioneel gesprek' over de veiligheid van de militaire operaties in de lucht, aldus de Amerikanen. ,,Er is vooruitgang geboekt en de VS hebben toegestemd om in de nabije toekomst nogmaals met de Russen te overleggen." De landen kwamen overeen om vaker te overleggen.

Zowel de VS als Rusland strijdt tegen IS. De Russen zouden daarbij ook tegenstanders van de regering van president Bashar al-Assad aanvallen, die juist worden gesteund door het Westen.