Russisch gas voor Europa: waar bemoeit de VS zich mee?
De VS wil niet dat Duitsland nog meer gas uit Rusland importeert. Die laatste twee vragen zich af waar de Amerikanen zich mee bemoeien. Een nieuwe controverse is geboren.
Wat is er aan de hand?
De steen des aanstoots is Nordstream 2, een gaspijplijn van 1225 kilometer die dwars door de Baltische Zee van Rusland naar Duitsland loopt. Deze is nog niet in gebruik, maar wel bijna (vanaf volgend jaar). Er is al een Nordstream 1, en de Amerikanen zijn bang dat de Russen met deze tweede lijn te veel invloed krijgen op de Europese energievoorziening. Ze noemen het een ‘veiligheidsrisico‘ en hebben sancties ingevoerd tegen bedrijven die de lijn aanleggen.
Hebben de Amerikanen een punt?
Waarnemers waarschuwen al langer dat Europa steeds afhankelijker wordt van Russisch gas. Vorig jaar leverden de Russen bijna de helft van het gas voor de Europese Unie (en binnenkort dus nog meer). De rest komt grofweg uit Noorwegen en Noord-Afrika. Duitsland zelf importeert iets meer dan een derde van zijn gas uit Rusland. Ook Noorwegen en Nederland zijn grote leveranciers. Ter nuancering: gas maakt niet meer dan een kwart uit van het totale Duitse energieverbruik. Dus het is niet zo dat Duitsland meteen in elkaar zakt als Moskou de kraan dichtdraait. De Russen zullen overigens wel twee keer nadenken voor het zover is. Geen gas betekent immers ook: geen geld. Zo warmpjes zitten ze er nou ook weer niet bij.
Wat ook niet helpt, is de aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin dat hij de pijplijn wil laten ‘beveiligen’ door zijn Baltische vloot. Hoewel iedereen inmiddels weet dat hij graag paniek zaait, stond de regio op haar achterste benen.
De Amerikanen hebben overigens ook een zakelijk belang. Zij exporteren vloeibaar aardgas (LNG) en voor hen is Europa een zeer aantrekkelijke markt. Polen wordt door hen op dit moment via een leiding uit Noorwegen voorzien van LNG.
Wat is het belang van de Russen?
Allereerst natuurlijk het geld. De Russische economie, en eigenlijk de hele samenleving én de heerschappij van Poetin, draait voor een belangrijk deel op de inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen. Maar er zijn ook geopolitieke overwegingen. Met Nordstream 1 en 2 slaan de Russen wat dat betreft twee vliegen in één klap. Om West-Europa te voorzien van gas hoeven ze straks niet langer (of in elk geval veel minder) gebruik te maken van leidingen over het vasteland door Oekraïne, Polen en Wit-Rusland. Dat scheelt niet alleen een enorme bak met geld aan doorvoerrechten, maar het maakt het ook makkelijker om die landen onder druk te zetten als dat nodig wordt gevonden. Toen Oekraïne tien jaar geleden zijn energieschulden niet kon betalen, draaide Moskou simpelweg de gaskraan dicht. Helaas stokte toen ook de doorvoer naar Europa, waardoor er hier tekorten ontstonden. Met Nordstream kunnen Duitsland en Europa gewoon hun gas blijven ontvangen mocht er zich weer zoiets voordoen. Dat is win-win voor de Russen.
Wat zeggen de Russen en de Duitsers over de sancties?
Die zijn heel duidelijk tegen de VS: bemoei je met je eigen zaken. Ook de Europese Unie is helder: ,,Wij zijn principieel tegen sancties tegen Europese bedrijven die niks illegaals doen.”
Hebben de sancties effect?
Ja. Het Zwitsers-Nederlandse Allseas, een van de bedrijven die leidingen leggen in de Baltische Zee, is per onmiddellijk gestopt met zijn werkzaamheden. Het wil niet riskeren dat zijn schepen in beslag worden genomen als ze zich in Amerikaanse wateren begeven. Ook wil het zijn kantoor in de Texaanse stad Houston graag open houden. Tegelijkertijd hebben zowel de Duitsers als de Russen benadrukt dat de aanleg van Nordstream 2 gewoon doorgaat. Wordt vervolgd, dus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sterren eisen strengere wapenwetgeving na bloedbad Texas: ‘Dit moét veranderen’
Na de schietpartij in Texas waarbij dinsdag negentien leerlingen van een basisschool en drie volwassenen omkwamen, pleitten veel sterren op sociale media voor strengere wapenwetgeving. -
met video
Italië moet haast maken met hervormingen vanwege te hoge schuld en te lage groei
Italië moet haast maken met hervormingen vanwege te hoge schuld en te lage groei. De kans bestaat dat anders het geld van het Europese recoveryfonds in de knel komt. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Feyenoorders zijn écht overal op de wereld en ze vinden altijd een plekje om de finale te zien
Het kan drie uur ’s nachts zijn in China, ’s avonds laat in een beveiligde compound in Somalië of juist ’s ochtends vroeg in de VS. Het kan op een Noors booreiland zijn of op een cruiseschip bij Spitsbergen. Een ding is zeker: voor deze Feyenoorders is niets sterker dan dat ene woord. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Woeste basketbalcoach maakt indruk met speech over bloedbad Texas: ‘Het is genoeg geweest!’
De Amerikaanse NBA-coach Steve Kerr heeft gisteravond tijdens een persconferentie geweigerd te praten over basketbal vanwege het bloedbad op een basisschool in Texas, waarbij negentien kinderen werden doodgeschoten. In de plaats daarvan hield de Golden State Warriors-coach een emotioneel betoog, waarin hij met trillende stem pleitte voor strengere wapenwetgeving. Het spraakmakende fragment is op sociale media al miljoenen keren bekeken. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Geld rijke Russen gaat straks naar Oekraïne
Oekraïne kan binnenkort massa’s geld verwachten die direct uit de diepe zakken van rijke vriendjes van Poetin komen. Brussel wil hun buitenlandse vermogens niet enkel bevriezen, maar afpakken en naar Kiev doorsluizen.