Volledig scherm
Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië (archieffoto) © EPA

Russisch militair vliegtuig met 14 bemanningsleden vermist boven Middellandse Zee

Een Russisch militair vliegtuig met 14 bemanningsleden is verdwenen boven de Middellandse Zee. Dat meldt het Russische nieuwsagentschap TASS, op basis van een anonieme bron bij het Russische ministerie van Defensie. 

,,Op 17 september, om 23.00 uur in Moskou, verloren we contact met de bemanning van het Russische vliegtuig IL-20 boven de Middellandse Zee. Het toestel keerde terug naar de luchtmachtbasis van Khmeimim, 35 kilometer van de kust van Syrië", zegt de bron.

Het ministerie zegt dat 'het spoor van de II-20 van de radar verdween tijdens een aanval van vier Israëlische F-16's op Syrische doelwitten in de provincie Latakia'. ,,Tegelijkertijd stelden Russische radars raketlanceringen vast vanaf het Franse fregat Auvergne, dat zich in dat gebied bevond", zegt het ministerie.

'Per ongeluk neergeschoten door Syrisch regime'

Een Amerikaanse bron zei tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat het toestel per ongeluk is neergeschoten door het Syrische regime toen die de aanval met Israëlische raketten probeerde af te slaan. Het toestel werd neergeschoten door een afweersysteem dat Rusland aan Syrië heeft verkocht, aldus de bron. Het commando van de Russische luchtmachtbasis van Khmeimim, nabij de stad Latakia, heeft een reddingsoperatie in werking gezet.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict in Syrië volgt, zegt dat het doelwit van de luchtaanval in Latakia een wapenopslagplaats was van de Syrische regering of een van zijn bondgenoten, zoals Iran. Bewoners spraken van branden in de hoofdstad van de provincie. Syrische militaire bronnen verklaarden aan het Duitse persagentschap DPA dat bij de aanval onder meer een benzinestation en een wetenschappelijke instelling werden getroffen. Over slachtoffers was geen informatie.

Israël zelf bevestigt zelden dat het verantwoordelijk is voor bombardementen in Syrië. 

Volledig scherm
Een Russisch Sukhoi Su-25-vliegtuig: dit is niet het vermiste vliegtuig. Een Russisch militair vliegtuig, de IL-20, met veertien bemanningsleden is verdwenen boven de Middellandse Zee. © EPA