Volledig scherm
© REUTERS

Russisch parlementslid en operaster spreekt zich uit tegen anti-homowet

Een Russische parlementslid heeft zich woensdag openlijk uitgesproken tegen de omstreden Russische wet die propaganda van homoseksualiteit verbiedt. Politica Maria Petrovna Maksakova, parlementslid en prominente operazangeres, brak een lans voor haar collega-artiesten die in het buitenland willen werken, maar die daarbij door de wet worden gehinderd.

'De wet heeft extreem negatieve gevolgen, het geweld neemt toe', zei Maksakova op een bijeenkomst met liberale leden van Poetins Verenigd Rusland-partij. Ze werd vanaf de zijlijn gefilmd door een aanwezige, de video werd door een Moskouse krant op het internet gepubliceerd.

'Nu hebben we een groot probleem. Voor onze artiesten wordt het steeds moeilijker om in het buitenland te werken', hield ze de gegadigden voor. Volgens een tolk van The Huffington Post omschreef Maksakova de wet zelf niet als discriminerend, maar de gevolgen ervan wel. 'Buitenlanders zien de wet niet zoals veel Russen deze zien en haken af bij de woorden 'niet traditioneel' in de eerste zin van de wet. Zij zien niet dat deze wet een poging is van de overheid om onze kinderen te beschermen.'

Woorden schrappen uit wet
Maksakova pleitte ervoor om de woorden 'niet traditioneel' uit de wet te schrappen. Door deze woorden ontstaat er veel verwarring over de aard van de wet, zei ze. 'We kunnen beter de wet aanpassen en uitbreiden, zodat alle schadelijke seksuele propaganda richting kinderen ontoelaatbaar zou zijn.'

Het is bijzonder dat een Russsisch parlementslid zich tegen de anti-homowet uitspreekt. Wel hebben meer artiesten zich tegen de wet gekeerd, zoals Madonna, Lady Gaga en Elton John.

Sotsji
Ook sporters zouden last ondervinden van de anti-homowet, zei Maksakova. De sporters trainen jaren en leven toe naar de Olympische Spelen, vervolgens wordt deze ervaring volgens Maksakova ondergesneeuwd door kritiek op de Russische anti-homowet en boycots van buitenlandse staatslieden.