Anastasia Vasiljeva
Volledig scherm
PREMIUM
Anastasia Vasiljeva © Facebook / Anastasia Vasiljeva

Russische arts opgepakt na corona-alarm: ‘Rusland is niet klaar voor epidemie’

De Russische arts en vakbondsleider Anastasia Vasiljeva slaat alarm over de situatie in Rusland, dat volgens haar absoluut niet is voorbereid op een epidemie. Afgelopen donderdag werd ze met een groep collega’s nog aangehouden, maar ze blijft haar kritiek uiten. ‘We worden gedwarsboomd.’

Rusland kent met 4731 officieel geregistreerde besmettingen een laag aantal corona-geïnfecteerden. Maar de piek moet nog komen en ziekenhuizen hebben nauwelijks middelen tegen het virus.

De onafhankelijke Russische medische vakbond Alliantie van artsen zamelt daarom geld in om die middelen te kopen. Al twee miljoen roebel (bijna 25.000 euro) haalde de organisatie op en afgelopen donderdag wilden medewerkers maskers, beschermende kleren en desinfectiemiddelen brengen bij een ziekenhuis in Novgorod, een stad op ruim zevenhonderd kilometer ten noordwesten van Moskou.

Maar de politie hield de kolonne van vier auto’s staande en arresteerde de dertien inzittenden, onder wie vakbondsleider Vasiljeva. Ze werden meegenomen naar het politiebureau, op beschuldiging van het schenden van de quarantaine, die nu bijna een week geldt voor veel Russische regio’s.