Volledig scherm
Archieffoto: commandos's van een speciale eenheid van het Russische leger. © epa

'Russische commando komt om bij Palmyra'

Een officier van het Russische leger is omgekomen bij de Syrische stad Palmyra. Dat melden Russische media. Hij zou deel hebben uitgemaakt van een speciale eenheid die een gevechtsmissie uitvoerde. De commando zou ontdekt en omsingeld zijn door terroristen.

Het is onduidelijk wanneer en hoe de man precies is omgekomen maar een bron zegt tegen het Russisch persbureau Interfax dat hij 'heroïsch' is gestorven. De officier zou de Russische luchtmacht hebben bijgestaan bij luchtaanvallen. Hij is de zevende Rus die is omgekomen bij de interventie in Syrië. Tot nu toe heeft Rusland gezegd alleen vanuit de lucht actief te zijn maar op woensdag gaf het leger toe ook commando's in te zetten voor gevechten op de grond.  

Rusland liet vorige week nog weten dat het de militaire hulp aan het Syrische leger afbouwt. Rond Palmyra zijn de Russen nog wel actief. Met luchtsteun van Rusland zijn donderdag Syrische regeringstroepen binnengedrongen tot in de antieke stad. De herovering van Palmyra op Islamitische Staat (IS) volgt op een week van intensieve gevechten, waarbij Syrische troepen verschillende hogere gebieden rondom de stad in handen kregen. De stad ligt op een belangrijke doorgangsroute. Er zouden nog steeds zware gevechten aan de gang zijn.

Strategische stad
Palmyra staat bekend om de waardevolle opgravingen uit de Romeinse oudheid, waarvan IS vermoedelijk een belangrijk deel heeft vernietigd of verkocht. De terreurgroep veroverde de archeologisch belangrijke stad in mei 2015 en reduceerde werelderfgoedsites tot puin. Twee weken geleden startte het regeringsleger met Russische luchtsteun een offensief om Palmyra te heroveren op IS. Als het regeringsleger erin slaagt om het strategisch gelegen Palmyra te heroveren, zou dat de grootste overwinning zijn van Syrisch president Bashar al-Assad sinds hij vanaf september Russische luchtsteun krijgt.

  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.