Russische demonstranten doen iets wat ze eerder niet deden: terugslaan
Tienduizenden Russen gingen gisteren door heel het land de straat op om vóór de gevangengenomen oppositieleider Aleksej Navalny en tégen de overheidscorruptie te demonstreren. De opkomst was groot en er gebeurde iets unieks: de Russen lieten zich niet meer wegslaan.
Anna hoef je niks te vertellen. De zeventiger laat met luid kraaiende stem de omstanders op het Poesjkinplein in Moskou weten wat ze van de Russische president Vladimir Poetin en zijn milieu vindt. ,,Deze macht ontneemt ons alle leiders die opkomen voor het volk”, verklaart Anna haar aanwezigheid bij de betoging en ze noemt een paar namen. Uiteraard ook Aleksej Navalny, de oppositieleider die een week geleden werd gearresteerd. ,,Hij is de enige die, ten koste van zijn gezondheid, voor ons wil vechten.’’
Om haar heen is de mobiele eenheid inmiddels begonnen betogers lukraak te arresteren. Volgens bekend recept: met een mannetje of vijf, zes de menigte in en links en rechts mensen eruit trekken. Vaak doen die niets anders dan alleen maar aanwezig zijn.
Oproep Navalny
Bij betogingen in heel Rusland gingen in zeventig verschillende steden tienduizenden de straat op na een oproep van Navalny. Die keerde vorige week zondag naar Moskou terug vanuit Duitsland, waar hij vijf maanden herstelde van een vergiftiging met het zenuwgif novitsjok.
Navalny ontmaskerde de daders van de aanslag op zijn leven en keerde tegen de zin van het Kremlin plotseling terug naar de Russische hoofdstad. Afgelopen week plaatste zijn anticorruptiefonds een ultieme publiciteitsbom. Het zette een film online over het protserige paleis van Poetin aan de Zwarte Zee, dat meer dan een miljard euro aan belastinggeld moet kosten.
De woede daarover komt zaterdag op het Poesjkinplein onverdund naar buiten. Als de manifestatie een uurtje bezig is (volgens persbureau Reuters waren er zo’n veertigduizend mensen op en om het plein) en de politie betogers blijft oppakken, wordt het ronduit grimmig.
Deze macht ontneemt ons alle leiders die opkomen voor het volk
Soms pikken de omstanders het niet meer en sluiten ze een clubje agenten in. Die beginnen in paniek met hun gummiknuppels om zich heen te meppen en dan gebeurt er iets wat bij eerdere demonstraties niet werd vertoond: de demonstranten meppen terug.
Blijven staan
Aan het eind van de middag slaagt de politie er toch in het Poesjkinplein schoon te vegen. Maar enkele honderden jongeren blijven in het halfdonker op het pleintje voor het gebouw van regeringskrant Izvestia staan. Als de ME’ers opnieuw dreigend op hen afkomen, klinkt bezwerend het mantra dat de hele middag al heeft rondgegalmd: ,,Poetin is een dief!”
Tientallen zetten het op een lopen, anderen proberen hen tegen te houden: ,,Staan blijven, we moeten blijven staan!’’ Een grote kerel wil zelfs in zijn eentje richting het peloton. ,,Klootzakken, fascisten! Ik lust jullie rauw!” schreeuwt hij ziedend van woede tegen de dienders. Zijn vrienden hangen aan zijn schouders om hem te stoppen.
Aleksej Navalny heeft een razernij in gang gezet, die eerder zelden voorkwam bij demonstraties in Rusland. De vraag is hoe lang het duurt. Tot dusverre ebde de woede tegen Poetin en zijn bewind altijd weer weg. Een jonge vader is op alles voorbereid. ,,Ik wil niet dat mijn kinderen op deze manier moeten opgroeien. We kunnen zo niet langer blijven leven.”
Aan het eind van de dag waren er zo'n drieduizend demonstraties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
VIDEO
Ruim 3400 aanhangers Navalny opgepakt, vrouw Julia inmiddels weer vrijgelaten
Op verschillende plaatsen in Rusland zijn meer dan 3400 mensen aangehouden bij protesten voor de vrijlating van de gevangengenomen oppositieleider Aleksej Navalny. Onder hen ook Julia Navalny, zijn echtgenote, die inmiddels weer is vrijgelaten. Navalny riep zijn aanhang eerder deze week op vandaag de straat op te gaan uit protest tegen het bewind van president Poetin. Op de demonstratie in Moskou zijn zo’n 40.000 mensen afgekomen. -
Tientallen steunbetuigers voor Navalny op Museumplein
Ook op het Amsterdamse Museumplein demonstreren zaterdag mensen voor de vrijlating van de gevangengenomen Russische oppositieleider Aleksej Navalny. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Met video
Kerkgangers Californië overmeesteren schutter: één dode en vier zwaargewonden
Zonder de “uitzonderlijke heldenmoed” van enkele kerkgangers had de schietpartij bij een presbyteriaanse kerk in Laguna Woods, Californië, zondagmiddag (lokale tijd) nog veel ernstiger kunnen aflopen. Het aantal slachtoffers bleef volgens de politie beperkt tot één dode en vier zwaargewonden, omdat de schutter snel werd overmeesterd door enkele onverschrokken kerkgangers.
-
Von der Leyen wil dat vergunning voor windmolens binnen een jaar wordt verleend
Vergunningen voor windmolens en windmolenparken moeten veel sneller worden verleend dan nu gebeurt. Dat zei EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag op een windmolentop in Denemarken. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUMMet video
Grote tegenslagen voor Russen en Westen keert zich steeds verder af van Moskou: gaat alles mis voor Poetin?
De historische stap van Finland en Zweden om zich aan te sluiten bij de Navo, moet een gruwel zijn voor de Russische president Vladimir Poetin. De oorlog die Rusland op 24 februari begon in Oekraïne, zorgt ervoor dat Europa zich steeds verder afkeert van Moskou.