Volledig scherm
© Novayagazeta.ru

Russische krant vraagt vergiffenis voor drama MH17

Met een paginagrote foto van de eerste rouwstoet met slachtoffers van vlucht MH17 en daarboven de tekst 'Vergeef ons, Nederland', vraagt de Russische oppositiekrant Novaya Gazeta ons land vandaag om vergiffenis voor het drama.

Onder de Nederlandse tekst op de voorpagina staat de vertaling in het Russisch. Novaya Gazeta (letterlijk: nieuwe krant) is een onafhankelijke en liberaal georiënteerde Rusische krant.

Schuld
De Novaya Gazeta is de enige krant die op deze manier de verantwoordelijkheid bij Rusland legt. Andere Russische kranten klagen steen en been over de 'beschuldigingen uit het Westen' dat de schuld voor de vliegramp in Oost-Oekraïne bij Rusland ligt, zo meldde De Volkskrant eerder. 'In plaats van de waarheid, een spel van de veiligheidsdiensten', schreef Pravda ('Waarheid') bijvoorbeeld.

Wie naar de Russische tv kijkt, krijgt ook de indruk dat het niet de pro-Russische rebellen, maar de Oekraïense autoriteiten zijn die de komst van buitenlandse experts naar het rampgebied belemmeren. Ook de internationale gemeenschap laat het volgens de Russische tv afweten. 'We nodigen hen al drie dagen uit, maar ze komen gewoon niet', klaagde een vertegenwoordiger van de rebellen afgelopen zondag op RT tv.

'Wij staan bekend om onze kritische berichtgeving en onderzoeksjournalistiek over de Russische politiek en samenleving,' zegt de Novaya Gazeta over zichzelf op haar Engelstalige Facebookpagina

Driemaal per week
De Novaya Gazeta bestaat sinds 1993. Aanvankelijk alleen in Moskou maar tegenwoordig ook in enkele Russische regio's en in een aantal landen buiten Rusland. 'Onze krant verschijnt op maandag, woensdag en vrijdag, telkens in een oplage van 245.000 exemplaren,' zo staat op haar Facebookpagina. Die beperkte verschijning verklaart ook waarom de krant pas vandaag publiceert over de eerste rouwstoet van MH-17 slachtoffers op de Nederlandse snelwegen.

De Russische oppositiekrant won in 2010 de Four Freedoms Awards voor de inspirerende wijze waarop ze invulling geeft aan de Vier Vrijheden (van meningsuiting en van godsdienst alsook de vrijwaring van vrees en gebrek) van de 32e Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. 

Drie redactieleden vermoord
In 2007 won Novaya Gazeta de Duitse Henri Nannen Preis voor haar strijd voor persvrijheid en berichtgeving over corruptie en mensenrechtenschendingen. 'Daarbij weerstaat ze elke vorm van intimidatie', aldus de jury. Die onderstreepte volgens het Duitse weekblad Stern dat in oktober 2006 voor de derde keer een redactielid was vermoord: Anna Politkowskaja. Zij berichtte tijdens de oorlog in Tsjetsjenië over misdrijven gepleegd door het Russische leger en met haar verbonden paramilitaire Tsjetsjeense groeperingen. 

Een groot aantal bekende Russische journalisten en denkers levert bijdragen aan de krant. Onder hen de schrijver Dmitry Bykov, journalist Julia Latynina en musicus Yurii Shevchuk.

Lees alles over rampvlucht MH17 in ons dossier.