Volledig scherm
Ruïne in Palmyra. © afp

Russische luchtaanvallen bij Palmyra ondanks terugtrekking

Russische vliegtuigen voeren dagelijks 20 tot 25 luchtaanvallen uit om het Syrische leger te steunen in zijn poging de antieke woestijnstad Palmyra op de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te heroveren. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie vrijdag gezegd op een persconferentie in Moskou.

Eerder liet Rusland weten zich terug te zullen trekken uit Syrië. De Verenigde Staten meldden vrijdag dat de meeste Russische gevechtsvliegtuigen inderdaad het land hebben verlaten. In het noorden van Syrië zijn geen luchtaanvallen geweest, maar de Amerikanen bevestigen dat het Russische leger nog wel actief is bij Palmyra in het zuiden van het land.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat het echter niet om luchtaanvallen maar om Russisch 'artillerievuur'. De Russen hebben nog helikopters en transportvliegtuigen in Syrië gestationeerd.

De archeologisch belangrijke stad Palmyra werd in mei vorig jaar ingenomen door IS dat verschillende ruïnes vernietigde. Het Syrische leger zegt nu succes te hebben in het terugveroveren van het gebied rondom de stad.