Ruïne in Palmyra.
Volledig scherm
Ruïne in Palmyra. © afp

Russische luchtaanvallen bij Palmyra ondanks terugtrekking

Russische vliegtuigen voeren dagelijks 20 tot 25 luchtaanvallen uit om het Syrische leger te steunen in zijn poging de antieke woestijnstad Palmyra op de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te heroveren. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie vrijdag gezegd op een persconferentie in Moskou.

Eerder liet Rusland weten zich terug te zullen trekken uit Syrië. De Verenigde Staten meldden vrijdag dat de meeste Russische gevechtsvliegtuigen inderdaad het land hebben verlaten. In het noorden van Syrië zijn geen luchtaanvallen geweest, maar de Amerikanen bevestigen dat het Russische leger nog wel actief is bij Palmyra in het zuiden van het land.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat het echter niet om luchtaanvallen maar om Russisch 'artillerievuur'. De Russen hebben nog helikopters en transportvliegtuigen in Syrië gestationeerd.

De archeologisch belangrijke stad Palmyra werd in mei vorig jaar ingenomen door IS dat verschillende ruïnes vernietigde. Het Syrische leger zegt nu succes te hebben in het terugveroveren van het gebied rondom de stad.

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”