Volledig scherm
Dmitri Medvedev. © EPA

Russische premier Medvedev kondigt vertrek regering aan

UpdateDe Russische premier Dmitri Medvedev heeft het aftreden van zijn regering aangekondigd. President Vladimir Poetin zal een nieuwe regering samenstellen, zo verklaarde de eerste minister.

Medvedev maakte meteen zijn nieuwe baan bekend. Hij wordt tweede man van de Russische nationale veiligheidsraad. Niet lang na de aankondiging van de vertrekkende premier maakte Poetin bekend Mikhail Mishustin (53), hoofd van de Russische belastingdienst, te willen voorstellen als nieuwe premier. Mishustin zou het aanbod inmiddels hebben aanvaard. 

De aankondiging van Medvedev kwam vandaag kort nadat Poetin zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement had gehouden en aankondigde grondwettelijke veranderingen te willen doorvoeren. Medvedev wil met zijn onverwachte vertrek Poetin alle ruimte geven. 

Duo

Medvedev vormt al jaren een regerend duo met Poetin, die Boris Jeltsin opvolgde als leider van Rusland. Poetin mocht eigenlijk maximaal twee opeenvolgende termijnen aanblijven als president. Daarom trad hij in 2008 aan als premier onder Medvedev en kon zo in 2012 weer president worden. Toen was Medvedev zijn premier.

De aangekondigde grondwettelijke veranderingen zouden inhouden dat de Doema meer bevoegdheden krijgt, waaronder het kiezen van de premier. Poetin heeft gezegd dat hij een sterk presidentieel systeem wil behouden. Waarnemers suggereren echter dat de 67-jarige Poetin overweegt om macht naar het parlement te verplaatsen en vervolgens een versterkte rol als premier op zich te nemen nadat hij in 2024 als president is afgetreden.

Kloof

Het vertrek van Medvedev kan ook mede het gevolg zijn van een groeiende kloof tussen hem en president Poetin; daarover wordt al een aantal jaar gespeculeerd sinds Medvedev zich soms kritisch uitlaat over Poetin. Bovendien wordt al langer gespeculeerd over een vertrek van Medvedev wegens tegenvallende populariteitscijfers.