Volledig scherm
Archiefbeeld van separatistische rebellen. © ANP

'Russische separatist bekent neerhalen vlucht MH17'

Een 31-jarige militant heeft tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera toegegeven dat zijn militie verantwoordelijk is voor de vliegramp van afgelopen donderdag. De separatist vertelt dat ze van hun leiders te horen kregen dat het ging om een vliegtuig van de fascisten uit Kiev. Eenmaal op de rampplek aangekomen, vonden ze geen Oekraïnse piloten maar lichamen van burgers.

'Omdat we witte voorwerpen in de lucht zagen, dachten we dat we zouden moeten vechten tegen de Oekraïense piloten die waren geland met een parachute. Maar in plaats daarvan troffen we de lichamen van burgers en koffers en tassen aan die niets met het leger te maken hadden,' aldus de man in de Italiaanse krant.

De militant wil anoniem blijven, maar vertelt wel dat hij in Torez woont en mijnwerker is. Hij zou deel uitmaken van de brigade 'Oplot'. Toen ik het lichaam vond van een klein meisje, besefte ik dat het een lijntoestel en niet een militair vliegtuig was. Ze kan niet ouder geweest zijn dan dan vijf jaar. Het was verschrikkelijk.'

Bewijslast stapelt zich op
Het verhaal van de militant komt, als het klopt, bovenop de stapel met bewijzen dat een raket, afgevuurd door de rebellen, de vliegramp in Oekraïne heeft veroorzaakt. Eerder vandaag meldde The New York Times dat een analyse van foto's van de wrakstukken duidelijke sporen tonen van een raketinslag. De krant baseert zich op foto's van eigen fotografen en analyse door experts van die beelden.

Kort nadat de ramp zich voltrok bracht de Oekraïense veiligheidsdienst onderschepte telefoongesprekken tussen rebellenleiders naar buiten. Deze bleken later authentiek te zijn. In de gesprekken zou een van de rebellenleiders zeggen, dat zij een vliegtuig hebben neergehaald, het vliegtuig dat later vlucht MH17 zou blijken te zijn.

De Amerikaanse ambassade stelde eerder dat vlucht MH17 zo goed als zeker is neergehaald door een SA-11-luchtdoelraket (ook wel Buk genoemd). In de afgelopen maand hebben de VS een toenemende stroom aan wapens de grens van Rusland naar Oekraïne zien passeren. Het wapentuig is bestemd voor de pro-Russische separatisten.

Ook meldde de Amerikaanse ambassade, dat op het moment dat het contact met vlucht MH17 werd verloren een raket werd afgeschoten vanuit door de separatisten gecontroleerd gebied. 'We denken dat dit een SA-11-raket was.'

Social media
Verschillende posts door de rebellen op social media bewijzen volgens de VS dat zij beschikken over SA-11-lanceersystemen. Tot slot melden de VS dat verschillende rebellenleiders het neerschieten van vlucht MH17 op een of andere manier hebben erkend. Dat deden zij kort na de crash telefonisch, zoals de onderschepte gesprekken volgens de Amerikanen tonen, dan wel via berichten op social media.

Ook Oekraïne heeft naar eigen zeggen bewijzen dat pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines hebben neergeschoten. Dat zei president Petro Porosjenko. 'We hebben satellietbeelden van de plaats van waaraf is geschoten en foto's en video's van een raketafweersysteem die van wapentransporten uit Rusland getuigen', zei de president.

Ontkennen betrokkenheid
Direct na de ramp hebben de Russische rebellen alle betrokkenheid ontkend. Premier Aleksandr Borodaj van de zelfverklaarde republiek Donetsk noemt het 'een provocatie van het Oekraïense leger' te zeggen dat de separatisten betrokken zijn bij de crash.